Închide

Ziua decisivă | De ce alegerile prezidențiale de la FC Barcelona sunt mai mult decât par?

Avatar
Laporta Madrid

Mesh publicitar al lui Joan Laporta, în apropierea șantierului la noul stadion Santiago Bernabeu al marilor rivali de la Real Madrid. Sursa foto: El País.

Timp de citire: 4 minute

Cel mai mare club de fotbal din lume, după criteriul veniturilor anuale, organizează astăzi alegeri pentru un nou președinte. Pe lângă faptul că clubul se află într-o situație economică dificilă, rezultatul ar putea avea o influență inclusiv asupra viitorului mișcării de independență a Cataloniei, a cărui luptă cu guvernul spaniol a dominat discursul public din regiune în ultimii trei ani, scrie Bloomberg.

FC Barcelona își spune ”mai mult decât un club” (”Més que un club”), o afirmare a ideii că identitatea și cultura sa catalană depășesc granițele fotbalului. Motto-ul ar putea căpăta o semnificație mai largă, pe măsură ce clubul s-ar putea amesteca mai profund în politica regională.

În timpul dictaturii generalului Franco, FC Barcelona a funcționat ca un paratrăsnet al catalanilor împotriva autoritarismului. În privința afirmării identitare, mai merită menționat că, în vremea când accesul publicului pe stadioane era permis, în minutul 17 și 14 secunde, o anumită fracțiune a galeriei scanda și cânta lozinci independentiste, aducând aminte de căderea orașului sub autoritatea Spaniei, în 1714.

Totuși, clubul este considerat încă drept ultima mare instituție catalană rămasă, în mare parte, în afara influenței secesioniștilor.

În timpul campaniei de alegere a unui nou președinte, candidații au evitat, în general, să vorbească public despre problema catalană. În culise, însă, se fac eforturi pentru a se asigura faptul că indiferent cine va câștiga, acesta să fie loial cauzei separatistă, potrivit unei persoane care cunoaște acest plan, scrie Bloomberg.

”Într-o țară în care politica este atât de rapace cum e în Catalonia, unde se manifestă un comportament răzbunător și fratricid în atâtea domenii, nu este de mirare că Barça a devenit un câmp de bătălie”, a spus Ramon Miravitllas, autorul unei cărți numită ”Rolul politic al Barçei”, apărută în 2013. ”Pentru cei care luptă pentru independență, Barça este văzută ca un atacant care joacă împotriva altor forțe, mult dincolo de fotbal”, mai spune el.

Cele două principale partide independentiste – Esquerra Republicana și Junts per Catalunya – negociază în prezent pentru a forma un guvern în regiune după alegerile de luna trecută. În timp ce Esquerra pare să aibă întâietate în ce privește administrația regională, Junts – mai radical – pare să aibă avantajul în cursa pentru cine va conduce FC Barcelona.

Liderul partidului, fostul președinte regional Carles Puigdemont, urmărește personal fiecare amănunt al campaniei și procesului electoral de la club, din exilul autoimpus în Belgia, după eșecul care a urmat referendumuluiui secesionist din octombrie 2017, care a divizat națiunea, dar și fotbalul din Spania.

Junts per Catalunya își propune să folosească FC Barcelona pentru a dezvolta conținut TV, ca să își poată transmite mai bine mesajele, potrivit unor surse care cunosc planurile privind implicarea partidului. Barça are un canal de televiziune propriu și un studio de producție, Barça Studios, având capacități tehnice să producă pentru servicii de streaming.

Puigdemont și aliații săi colaborează cu Joan Laporta, fost președinte al clubului, aflat și acum în fruntea sufragiilor, potrivit estimărilor.

Oamenii apropiați de Puigdemont au ajutat la strângerea garanțiilor financiare necesare pentru candidații din echipa lui Laporta. Au nevoie de 100 de milioane de euro – adică aproximativ 8,5 milioane fiecare – și au solicitat ajutorul unui executiv la una dintre principalele bănci din Catalonia, potrivit sursei familiare cu situația.

Dacă ar câștiga, așa cum se întrevde, Laporta se va confrunta cu sarcina dificilă de a repara finațele unui club în mare suferință, cu datorii de aproximativ 1 miliard de euro și o criză masivă de numerar la orizont.

Fostul președinte Josep Maria Bartomeu și alți trei foști manageri de top ai clubului au fost arestați la începutul acestei săptămâni, pe fondul unei anchete privind utilizarea frauduloasă a fondurilor clubului de către administrația anterioară.

În decembrie, Laporta a afișat un mesh publicitar uriaș în fața stadionului marilor rivali de la Real Madrid, cu textul ”Abia aștept să vă văd din nou!” (”Ganas de volver a veros”). Desigur, sloganul făcea referire la marea rivalitate sportivă dintre cele două cluburi, dar mesajul subliminal indica, de asemenea, că mișcarea pentru independență și-a revenit, potrivit unei surse apropiate de echipa lui Laporta.

”Barca este «mai mult decât un club» încă din timpul dictaturii, dar acum nu mai poate avea același rol. Vremurile s-au schimbat”, crede Miravitllas.

Cine sunt candidații?

Joan Laporta

  • Născut la Barcelona pe 29 iunie 1962;
  • Președinte al Barcelonei între 2003 și 2010 și candidat la alegerile din 2015 în care s-a clasat pe locul al doilea;
  • A fost deputat în Parlamentul Cataluniei (2010-12) și consilier în Consiliul municipal al Barcelonei (2011-2015).

Programul lui Laporta s-a concentrat pe întoarcerea privirii clubului la gloriile sale din trecut. Pentru asta, consideră esențială reînnoirea contractului lui Lionel Messi, așa cum a dezvăluit într-un interviu pentru postul TV Eurosport. Fiul legendarului Johan Cruyff, Jordi, ar urma să preia rolul de director tehnic.

Victor Font

  • Născut la Granollers (Barcelona) la 12 august 1972;
  • Om de afaceri. Director executiv al Delta Partners Group și fondator al ziarului Ara

Font, un antreprenor în domeniul tehnologiei, se bucură de susținerea unor nume mari precum Xavi Hernandez și Toni Nadal, unchiul lui Rafael Nadal și al fostei glorii a clubului, Miguel Àngel Nadal. El a avertizat că clubul va deveni un ”nou Milan”, dacă direcția strategică impusă din sălile de consiliu nu va fi cea corectă.

Toni Freixa

  • Născut la Barcelona pe 8 octombrie 1968;
  • A fost director la club între 2003 și 2005, sub președinția lui Laporta. A demisionat și s-a întors ca purtător de cuvânt și secretar al consiliului de administrație prezidat de Sandro Rosell și Josep Maria Bartomeu;
  • Avocat al firmei de avocatură Freixa Advocats și om de afaceri.

Freixa, care îl va lua pe fostul jucător Lluís Carreras în calitate de director sportiv, susține că, prin investiții noi și cu conturile clubului consolidate, Barça ar putea să transfere jucători de genul Erling Halaand și Kylian Mbappe.

Un sondaj realizat de influentul post de radio Cadena Ser îl vede pe Laporta ca uriaș favorit, cu Freixa și Font la mare distanță pe locurile 2, respectiv 3.

scroll to top