Închide

Ziua ”Zero”: O metropolă de peste 20 de milioane de locuitori ar putea rămâne fără apă peste o lună

Avatar
Aerial photography of city

Fotografie de Ricky Esquivel pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Resursele de apă potabilă ale uneia dintre cele mai populate metropole ale planetei, Mexico City, ar putea să se epuizeze până pe 26 iunie, adică într-o lună, situație care ar afecta câteva milioane de mexicani. Motivul – valurile de căldură și secetă care au afectat Mexicul în ultima perioadă, relatează Business Insider.

Sistemul de alimentare cu apă Cutzamala, alimentat din râul cu același nume, care deservește o parte din capitala mexicană și din zona sa metropolitană Mexicului, funcționează deja la doar 28% din capacitate. În aria de deservire, sistemul de alimentare cuprinde o populație de circa 9 milioane de persoane.

Mexico City este al cincilea cel mai populat oraș din lume, întreaga aglomerație urbană având peste 20 de milioane de locuitori.

De teama lipsa de apă potabilă, localnicii vorbesc deja despre data de 26 iunie ca despre ”Ziua Zero”, spunând că deocamdată nimeni nu știe ce se va întâmpla după aceea.

Dificultățile capitalei mexicane de a furniza cantitățile adecvate de apă potabilă către populație sunt istorice, însă, în ultimii trei ani, situația a devenit deosebit de gravă, întrucât regiunea nu a fost lovită de valuri neobișnuite de căldură, ci a fost și ocolită de precipitații.

Deși mai mulți politicieni locali au încercat să minimizeze amploarea problemei, Sistemul de Monitorizare a Secetei din America de Nord a clasificat situația de secetă din regiune ca fiind gravă încă din 30 aprilie și, potrivit CNN, există deja unele zone urbane în care apa potabilă nu mai este disponibilă pentru populație.

Potrivit Washington Post, problema nu este doar seceta și căldura excesivă, ci și faptul că sistemul de apă Cutzamala a fost neglijat în ultimele decenii. De pildă, sunt porțiuni pe care chiar până la 40% din apa din conducte se scurge în pământ, din cauza țevilor neetanșe și a altor deficiențe ale sistemului.

Potrivit consilierului local Gabriel Quadri de la Torre, repararea conductelor ar costa câteva miliarde bune de dolari și este ”foarte greu de imaginat” că orașul va avea îndeajuns de mulți bani pentru asemenea lucrări în viitorul apropiat.

Întrucât nu pot spera la altceva, locuitorii așteaptă ploaia, care ar putea reîncărca sistemul, măcar într-o mică măsură. Totuși, potrivit experților, chiar dacă va ploua sistematic până pe 26 iunie, problemele cronicizate ale sistemului de alimentare cu apă al orașului nu vor putea fi nici pe departe rezolvate.

scroll to top