China înființează un al treilea fond de investiții pentru a stimula sectorul semiconductorilor

,
Autor:    -  
chip, technology, software
Fotografie de u_8t3emw1yia pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

China a înființat cel de-al treilea fond de investiții susținut de stat planificat pentru a impulsiona industria semiconductorilor, cu un capital social de 344 miliarde de yuani (47,5 miliarde de dolari), potrivit unui document depus la un registru de companii administrat de guvern, arată Reuters.

Sutele de miliarde de yuani investite în acest sector pun în perspectivă demersul președintelui Xi Jinping de a obține autosuficiența Chinei în domeniul semiconductorilor.

Acest angajament a căpătat o urgență reînnoită după ce SUA a impus o serie de măsuri de control al exporturilor în ultimii doi ani, invocând temeri că Beijingul ar putea folosi cipuri avansate pentru a-și spori capacitățile militare.

Acțiunile chinezești din domeniul cipurilor au crescut, indicele CES CN Semiconductor Index urcând cu peste 3% și urmând să înregistreze cel mai mare câștig pe o zi din mai bine de o lună.

Cea de-a treia fază a Fondului de investiții în industria circuitelor integrate din China a fost înființată oficial la 24 mai și înregistrată la Administrația Municipală pentru Reglementarea Pieței din Beijing, potrivit Sistemului Național de Publicitate a Informațiilor de Credit pentru Întreprinderi, o agenție guvernamentală de informații de credit.

Cea de-a treia fază va fi cel mai mare dintre cele trei fonduri lansate de Fondul de investiții în industria circuitelor integrate din China, cunoscut sub numele de “Marele Fond”.

Ministerul de Finanțe al Chinei este cel mai mare acționar, cu o participație de 17% și un capital de 60 de miliarde de yuani, potrivit Tianyancha, o companie chineză de baze de date cu informații despre companii. China Development Bank Capital este al doilea mare acționar, cu o participație de 10,5%.

Ministerul de Finanțe nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta.

Alte 17 entități sunt listate ca investitori, inclusiv cinci bănci chineze importante: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China și Bank of Communications, fiecare dintre acestea contribuind cu aproximativ 6% din capitalul total.

Reuters a raportat în septembrie că China va lansa cea de-a treia fază a Big Fund.

Prima fază a fondului a fost înființată în 2014, cu un capital înregistrat de 138,7 miliarde de yuani, iar cea de-a doua fază a urmat în 2019, cu 204 miliarde de yuani.

Big Fund a oferit finanțare celor mai mari două turnătorii de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing International Corporation și Hua Hong Semiconductor, precum și lui Yangtze Memory Technologies, un producător de memorii flash și unui număr de companii și fonduri mai mici.

Unul dintre domeniile majore pe care se va concentra cea de-a treia fază a fondului este cel al echipamentelor pentru fabricarea cipurilor, a relatat Reuters în septembrie. De asemenea, Big Fund are în vedere angajarea a cel puțin două instituții pentru a investi capitalul din cea de-a treia fază.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!