Închide

Zizi și Schumi | Un mecanic bosniac de la țară are propriul său “Ferrari”

Avatar
Ferrari Himzo Beganovic Bosnia Formula 1

Foto: AFP

Timp de citire: 2 minute

Mașina sport de culoare roșie, pe care sunt inscripționate însemnele galbene „Scuderia Ferrari”, contrastează cu grămezile de fier vechi și caroserii împrăștiate în garajul mecanicului bosniac Himzo Beganovic din satul Ponjir, lângă Kljuc, în nord-vestul Bosniei-Herțegovina. 

„Întotdeauna mi-am dorit să am o mașină de Formula 1, să o am în fața casei, să mă plimb cu ea când vreau”,

spune Himzo, cunoscut sub numele de „Zizi”, în timp ce pregătește mașina pentru plimbarea prin cătunul său din .

Cea pe care a cumpărat-o a fost construită de un conațional, și are dimensiunile și forma unei mașini de F1 reale.

Dar replica – a cărei construcție a durat doi ani – este încă rudimentară, construită în principal din tablă și destul de fragilă. Noul său proprietar dorește să o îmbunătățească și să o facă mai eficientă.

Principalul obiectiv este înlocuirea motorului, un Golf diesel de 1.600 cm3, cu un motor Audi pe benzină de 2.800 cm3, precum și echiparea acestuia cu o cutie de viteze automată și cu anvelope mai potrivite, pentru a-i conferi mai mult ”stil”.

„Când conduci o mașină de Formula 1”, care poate atinge 200 km/h, „ai senzația că zbori. Nu este ca o mașină, ești foarte aproape de sol. Dar (acestui vehicul – n.r.) îi lipsește un pic de zgomot, un motor mai puternic, pentru a o face mai asemănătoare cu cea reală”,

spune entuziastul mecanic pentru France 24.

„Este singura din Bosnia-Herțegovina. Nu există altele. Uneori o pun pe o remorcă și o duc în alte părți ale țării. Oamenii vin și o fotografiază și pun întrebări. Sentimentul este de nedescris”,

adaugă mecanicul de 36 de ani.

Pentru Himzo Beganovic, mașina sa de Formula 1 trebuia să fie „roșu Ferrari”, și nu alt roșu. Un omagiu adus lui Michael Schumacher, de șapte ori campion mondial între 1994 și 2004, dintre care de cinci ori pentru echipa italiană.

De la accidentul de schi pe care legendarul pilot german l-a suferit în 2013 în Alpii francezi, ceilalți piloți nu mai contează pentru Zizi, care avea 8 ani în 1996, când „Schumi” a trecut de la Benetton la Ferrari.

„Când combini un motor german cu ingeniozitatea bosniacă, obții o mașină italiană”,

spune râzând un vecin din micul sat bosniac.

scroll to top