Închide

S&P: Rating-ul de credit al Israelului, retrogradat chiar înaintea ripostei de vineri dimineața

Avatar
globe, east middle, middle east

Fotografie de Peggy_Marco pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Agenția de rating S&P Global Ratings a redus rating-ul de credit suveran al Israelului la ”A+/A-1”, de la ”AA-/A-1+”, din cauza riscului geopolitic crescut, având în vedere războiul cu Hamas și fricțiunile cu Iranul, anunță agenția printr-un comunicat de presă, citat de Financial Intelligence. De asemenea, perspectiva de rating a țării a rămas negativă, ceea ce ar putea anticipa o nouă retrogradare în cele ce urmează.

”În opinia noastră, recenta escaladare a confruntării cu Iranul sporește riscurile geopolitice deja ridicate pentru Israel. Ne așteptăm ca un conflict regional mai larg să fie evitat, dar războiul Israel-Hamas și confruntarea cu Hezbollah par să continue pe tot parcursul anului 2024 – față de ipoteza noastră anterioară că activitatea militară nu va dura mai mult de șase luni”, au scris analiștii S&P.

Evaluările de credit sunt folosite de piețe și de investitori ca un ghid pentru cât de solvabil cred ei că este un împrumutat. Un rating de credit mai scăzut înseamnă că un creditor va cere, în general, o rată a dobânzii mai mare în schimbul banilor.

Ratingul de credit al Israelului este în continuare considerat investment grade – un nivel mai ridicat de rating decât alternativa, denumită în mod obișnuit junk rating – dar mișcarea S&P subliniază costul financiar al războiului, pe lângă efectele umanitare.

scroll to top