1 iunie. Cifrele eșecului unui stat condus de un profesor. Jumătate din copii, bătuți de părinți
România are cea mai mare rată de sărăcie în rândul copiilor din Uniunea Europeană. Iar 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România, conform datelor transmise miercuri de către organizația Salvați Copiii.
Concluziile raportului Salvați Copiii:
- 4 din 10 copii români sunt afectați de izolare socială și educațională și lipsa condițiilor de trai decent;
- Violența afectează 1 copil român din 2, iar abuzul sexual asupra copilului reprezintă cel mai subraportat fenomen social negativ;
- 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE provin din România;
- 76.170 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate, din care 21.024 sunt complet lipsiți de îngrijirea părinților;
- în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional.
În România, unul din doi copii este supus unei forme de violență fizică, emoțională și sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viață, 731 de fete sub 15 ani devin mame anual (date aferente anului 2020), ia cel puțin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinți sau fără unul dintre ei.
Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psihologic, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România.
Deși suntem în UE, copiii români sunt cei mai expuși sărăciei și excluziunii sociale
Datele comparative ale UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,7% (media UE fiind de 8,1%). Mai mult, procentul crește la 28,3% pentru familiile cu trei sau mai mulți copii și la 30%, în cazul familiilor monoparentale. Aceeași sursă ne arată că 26,2% dintre copiii României cresc în locuințe care nu au toalete în interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 2%.
Avem legi dar nu le respectă nimeni: abuzul și neglijarea continua să afecteze generații de copii
În România, deși interzise prin lege încă din anul 2004, abuzul și neglijarea continuă să fie fenomene prezente în viața copiilor. Fenomenul violenței fizice se menține la un nivel ridicat. În 2021, 46% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinți și 5% de către cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 20% dintre părinți considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect și adecvat de educare a copiilor.
Studiul național lansat de Salvați Copiii România în 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.
De 1 iunie, Ziua internațională a copilului, Salvați Copiii România lansează „copilărie furată”, un proiect editorial prin care vom face auzite vocile copiilor care trăiesc în condiții poate de neimaginat și nu se pot bucura de anii de copilărie.