1,2 miliarde de copii din întreaga lume trăiesc în sărăcie extremă. Efect teribil al pandemiei


Autor:    -  
kid, boy, child
Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă (multi-dimensională) a crescut la aproximativ 1,2 miliarde din cauza pandemiei COVID-19, potrivit unei noi analize realizate de UNICEF și organizația ”Salvați Copiii”. Numărul reprezintă o creștere de 15% a numărului de copii care trăiesc în situații de privațiune în țările cu venituri mici și medii, un număr suplimentar de 150 de milioane de copii ajunși în situații extreme din cauza pandemiei, de la începutul acestui an.

Analiza multidimensională a sărăciei folosește date despre accesul la educație, asistență medicală, condiții de locuire, hrană, salubrizare și acces la apă din peste 70 de țări. Raportul subliniază faptul că aproximativ 45% dintre copii au fost grav lipsiți de cel puțin una dintre aceste nevoi critice în țările analizate înainte de pandemie.

Deși analiza prezintă deja un tablou îngrozitor, UNICEF avertizează că situația se va agrava probabil în lunile următoare. ”Salvați Copiii” și UNICEF s-au angajat să continue să monitorizeze această situație în evoluție și să colaboreze cu guvernele și societatea civilă pentru a o confrunta, arată organizațiile.

”COVID-19 și măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea virusului au împins milioane de copii mai adânc în sărăcie”, a declarat Henrietta Fore, directoarea executivă a UNICEF. ”Familiile aflate pe punctul de a scăpa de sărăcie au fost trase înapoi sub prag, în timp ce altele se confruntă cu niveluri de lipsuri pe care nu le-au mai experimentat până acum. Cel mai îngrijorător este că suntem mai aproape de începutul acestei crize decât de sfârșitul ei”, spune Fore.

Raportul menționează că sărăcia copiilor este mult mai mult decât o valoare monetară. Deși măsurile de sărăcie monetară, cum ar fi veniturile gospodăriilor, sunt importante, ele oferă doar o imagine parțială a situației copiilor care trăiesc în sărăcie. Pentru a înțelege amploarea deplină a sărăciei copiilor, toate privațiunile potențiale trebuie analizate direct. Acest lucru indică, de asemenea, necesitatea de a pune în aplicare politici multi-sectoriale, care abordează sănătatea, educația, nutriția, apa și canalizarea, precum și lipsurile din condițiile de locuire pentru a pune capăt sărăciei multi-dimensionale.

Protecția socială, politicile fiscale inclusive, investițiile în servicii sociale și intervențiile în privința politicilor de ocupare a forței de muncă pentru a sprijini familiile sunt esențiale pentru scoaterea copiilor din sărăcie și prevenirea suferințelor ulterioare. Acestea includ extinderea accesului la asistență medicală de calitate și furnizarea instrumentelor și tehnologiei necesare copiilor pentru a-și continua educația de la distanță, dar și investiții în politici care să favorizeze familiile, cum ar fi concediul plătit și alocațiile pentru îngrijirea copiilor.

”Această pandemie a provocat deja cea mai mare situație de urgență din istorie, la nivel global, în domeniul educației, iar creșterea sărăciei va face foarte dificilă compensarea pierderilor de acum pentru cei mai vulnerabili dintre copiii lumii și pentru familiile lor”, a spus Inger Ashing, CEO al organizației ”Salvați Copiii”. ”Copiii care pierd șansa la educație sunt mai predispuși să fie victime ale muncii forțate sau să fie nevoiți să se căsătorească timpuriu și apoi să fie cuprinși într-un ciclu al sărăciei pentru mulți din anii următori. Nu ne putem permite să lăsăm o întreagă generație de copii să devină victime ale acestei pandemii. Guvernele naționale și comunitatea internațională trebuie să își intensifice eforturile pentru a atenua șocul asupra lor.”

Raportul mai notează că pandemia nu doar că a crescut numărul copiilor care se confruntă cu sărăcia extremă, ci și gradul de sărăcie al celor deja afectați anterior este mai sever.

”Trebuie să acționăm acum pentru a preveni privațiunile suplimentare la care sunt supuși copiii în legătură cu nevoile lor de bază, cum ar fi școala și accesul la educație, medicamentele, mâncarea, apa și adăpostul”, a spus Fore.

”Guvernele trebuie să acorde prioritate celor mai marginalizați dintre copii și familiilor acestora, prin extinderea rapidă a sistemelor de protecție socială, inclusiv transferuri de numerar și alocații pentru copii, oportunități de învățare la distanță, servicii medicale și hrană la școală. Efectuarea acestor investiții critice acum poate ajuta țările să se pregătească pentru viitoarele șocuri”, a mai spus Fore.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!