Închide

2021 – Nivel record al dividendelor plătite de companii la nivel global

Avatar
money, bank, deposit

Fotografie de Alexsander-777 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Dividendele plătite de companiile din întreaga lume urmează să atingă un nivel record în acest an, după ce revenirea activităţii în sectorul de business şi creşterea cererii consumatorilor au majorat profiturile în majoritatea sectoarelor care anul trecut au fost lovite de pandemie, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Refinitiv, citate de agenția Reuters.

Pe baza analizei datelor Refinitiv cu privire la 3.394 de companii din întreaga lume cu o capitalizare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari, estimările arată că, la nivel global, companiile îşi vor recompensa acţionarii cu cel puţin 1.370 miliarde de dolari în 2021.

Plata dividendelor a scăzut anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, pe măsură ce autorităţile de reglementare şi guvernele au făcut presiuni asupra companiilor să limiteze recompensele acordate acţionarilor.

“Creşterea robustă a dividendelor de către companiile globale reflectă o revenire semnificativă a veniturilor, după perioada slabă provocată de pandemie. Plata dividendelor se normalizează alături de stabilitatea economică şi încrederea companiilor. Pieţele de capital sunt accesibile şi bilanţurile companiilor sunt sănătoase, ceea ce consolidează şi mai mult capacitatea firmelor de a majora dividendele”, spune Geoffry Dailey, manager de portofoliu la BNP Paribas Asset Management.

Datele analizate de Reuters arată că în 2021 dividendele plătite de companiile europene ar urma să înregistreze un salt de 25% în ritm anual, până la 252,4 miliarde de dolari, în timp ce dividendele plătite de companiile americane ar urma să se majoreze cu 8,6% până la 562,3 miliarde de dolari.

Pe sectoare de activitate, companiile miniere ar urma să fie pe primul loc când vine vorba de plata dividendelor, profitând de creşterea preţurilor la materii prime în acest an.

Firmele din sectorul financiar ar urma să plătească şi ele dividende mai mari în acest an, după ce o serie de mari bănci centrale, precum Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană, au relaxat restricţiile cu privire la dividende şi răscumpărări de acţiuni, pe care le-au impus anul trecut.

“La nivel global, 90% dintre companii fie au majorat dividendele, fie le-au menţinut stabile, un rezultat foarte solid”, arată un raport publicat luna aceasta de compania de asset management Janus Henderson, care a calculat că în trimestrul al treilea companiile globale au plătit dividende record de 403,5 miliarde de dolari, cu 22% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

scroll to top