9 din 10 ucraineni vor aderarea țării la UE și NATO. Popularitatea lui Zelenski, la cote record


Autor:    -  
Red paint on blue and yellow surface
Fotografie de Merlin Lightpainting pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

92% dintre ucraineni se declară în favoarea aderării țării la Uniunea Europeană până în 2030, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj de opinie realizat, între 4 și 16 ianuarie 2023, de către Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev pentru National Democrat Institute – NDI (SUA), cercetare finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), guvernul Suediei, UK Aid și Global Affairs Canada. Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, doar 67% au declarat că vor vota ”da” la un referendum pentru aderarea imediată, într-o cercetare similară desfășurată în decembrie 2021, notează Euractiv.com.

Această tendință este confirmată de un sondaj recent al companie de cercetare Rating, care constata că 87% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la UE într-un referendum – cea mai mare pondere măsurată vreodată.

O tendință similară poate fi observată în opinia publică privind apartenența la NATO. Sondajul NDI a indicat că 86% ar dori ca Ucraina să devină membră a NATO până în 2030, în timp ce 59% susțineau aderarea la NATO înainte de izbucnirea pe scară largă a războiului.

Dintre respondenții la sondaj, aproximativ 89% s-au declarat că fie foarte optimiști, fie mai degrabă optimiști cu privire la viitorul Ucrainei.

Dacă într-un sondaj realizat în luna mai a anului trecut 44% dintre ucraineni credeau că războiul se va încheia în decurs de jumătate de an, procentul acestora a scăzut acum la 31%. De asemenea, procentul celor care cred că va mai dura un an s-a dublat, până la 15%.

În privința efectelor războiului asupra vieții personale a celor chestionați de la izbucnirea războiului și până acum, rezultatele sondajului arată următoarele:

  • 68% vorbesc despre o reducere a veniturilor personale,
  • 64% remarcă o deteriorare a sănătății mintale,
  • 50% au constatat o deteriorare a sănătății fizice,
  • 46% reclamă despărțirea de membri ai familiei,
  • 37% vorbesc despre pierderea prietenilor sau/și a membrilor familiei,
  • 29% spun că și-au pierdut locul de muncă,
  • 9% și-au pierdut locuința.

Jumătate dintre ucrainenii care au participat la sondaj spun că nu au curent electric în locuința lor deseori sau chiar tot timpul. Lipsa unei conexiuni la Internet este o problemă pentru 26% dintre respondenți, iar 12% au spus că se confruntă cu lipsa alimentării cu apă.

Popularitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski rămâne la cote uimitoare, 88% dintre subiecți fiind de părere că acesta s-a achitat bine sau foarte bine de sarcinile aferente poziției sale în fruntea statului de la invadarea țării de către Rusia.

Obținerea păcii în schimbul cedării teritoriilor ocupate în prezent de către ruși este o opțiune extrem de nepopulară. 88% dintre respondenți consideră că aceasta ar fi o poziție complet sau oarecum inacceptabilă. 71% cred același lucru despre renunțarea la candidatura Ucrainei pentru aderarea la NATO, iar în privința renunțării la candidatura pentru aderarea la UE, cifra este chiar și mai mare, de 75%.

După ce, în luna mai, ucrainenii erau relativ deschiși cu privire la desfășurarea de negocieri de pace cu Rusia, starea de spirit s-a schimbat, iar abia 29% dintre respondenți ar mai fi acum de acord cu acest lucru.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!