A sărit de 10.000 de dolari tona! Prețul boabelor de cacao, mai mult decât dublu de la începutul anului
Cotațiile boabelor de cacao în contractele futures semnate la New York au crescut dincolo de pragul neverosimil de 10.000 de dolari pe tonă, un prag inimaginabil în urmă cu câteva luni, prelungind perioada de creștere istorică în urma căreia prețurile celui mai important ingredient al producției de ciocolată sunt acum mai mult decât duble în comparație cu începutul acestui an, transmite Bloomberg.
Piața de cacao este zguduită din temelii de recoltele slabe ale marilor producători din Africa de Vest, în urma cărora ne aflăm în fața celui de-al treilea an cu un deficit cronic de ofertă pe piața globală.
Industria de profil se confruntă atât cu ”păcatele” trecutului, respectiv cu moștenirea plăților zgârcite plătite cultivatorilor de cacao în anii precedenți, precum și cu temerile în creștere cu privire la recoltele din acest an.
Pe lângă preocupările legate de aprovizionarea fizică limitată, se formează presiuni și pe piața financiară, unde unii comercianți și-au vândut din contractele futures pentru a se proteja împotriva deținerilor fizice. Dar, pe măsură ce așteaptă ca respectivele contracte să ajungă la maturitate, au nevoie de numerar pentru a face față pierderilor pe instrumente derivate, iar pe o piață în ascensiune pot fi forțați să închidă poziții, ceea ce contribuie la stimularea suplimentară a cotațiilor.
Marți, cotațiile futures au crescut cu până la 4,5% la New York, până la 10.080 de dolari pentru o tonă de boabe – un nivel care părea de neconceput cu doar câteva luni în urmă.
”Dacă am ajuns la acest preț, este greu de spus dacă sunt niște prețuri justificate”, explică Paul Joules, analist la birourile Rabobank din Londra.
Scumpirea continuă a boabelor de cacao este o veste tot mai proastă pentru consumatori, în condițiile în care producătorii de ciocolată nu vor avea de ales și vor transfera costurile spre consumatori. Alte variante sunt fie să scadă gramajul batoanelor sau tabletelor de ciocolată, fie să producă ciocolată de calitate mai slabă, cu conținut de cacao mai mic.
Sărbătorile de Paște reprezintă peste tot în lumea creștină o perioadă de vârf pentru consumul de ciocolată, iar clivajul din ce în ce mai accentuat dintre piețele de mărfuri și piețele de vânzare cu amănuntul indică faptul că pentru consumatori vârful de prețuri încă este așteptat să urmeze.
Există riscul ca situația aprovizionării chiar să se mai înrăutățească: o serie de norme ale Uniunii Europene, care ar urma să intre în vigoare și care vizează oprirea vânzării în magazine a produselor obținute în urma deteriorării mediului, ar putea îngreuna și mai mult situația aprovizionării cu cacao a producătorilor europeni de ciocolată.
Mica recoltă mică
Toți ochii se îndreaptă acum către Africa de Vest, încercând să anticipeze cum va arăta viitoarea recoltă de cacao. Se apropie așa-numita ”recoltă de mijloc”, cea mai mică dintre cele două recolte tradiționale din calendarul anual a producției de cacao.
Autoritatea de reglementare a celor mai mari producători din Coasta de Fildeș se așteaptă ca aceasta să fie chiar și mai mică decât cea de anul trecut, potrivit unor informații publicate anterior de Bloomberg.
”Situația aprovizionării din Africa de Vest rămâne extrem de precară, până la începutul recoltei de mijloc, adică până săptămâna viitoare, iar această situație continuă să susțină creșterea prețurilor la cacao”, se arată într-o notă de analiză a companiei de cercetare a pieței Hightower Report.
În atare condiții complicate în Africa de Vest, alți cultivatori de pe glob, precum Brazilia și Ecuadorul, caută să își intensifice producția. Atâta doar că durează câțiva ani până când arborii de cacao nou plantați să intre pe rod și să producă boabe.
Băiețașul umflă lăstarii
Un val de căldură fără precedent a cuprins în ultima jumătate de an Coasta de Fildeș, cel mai mare producător de cacao din lume, afectând inclusiv culturile din Ghana. Dincolo de tendințele determinate de încălzirea globală, asistăm și la intensificarea fenomenului El Niño. Potrivit estimărilor, El Niño va dura cel puțin până în aprilie, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie.
Așa stând lucrurile, gradul de umiditate atât în sol, cât și în atmosferă, este insuficient, iar tot mai mulți copaci sunt infectați cu virusul lăstarilor umflați al arborilor de cacao (CSSV), nota recent Bank of America.
”Dacă un copac îl contractă, va produce cel mult 50% din randamentul său inițial în al doilea an, iar în cel de-al treilea an copacul moare”, explică Pierre-Antoine Papillon, expert la banca americană.
El estimează că în prezent există un deficit de aproximativ 400.000 de tone în recolta africană, un nivel comparabil cu producția globală a Ecuadorului.
”Așadar, pentru ca o țară precum Ecuadorul să vină în ajutor, respectiva țară trebuie să-și dubleze producția peste noapte, ceea ce este imposibil. Iar celelalte țări producătoare nu sunt în stare să salveze situația. Nu pot face nimic pe termen scurt”, afirmă specialistul.