Închide

Abandonarea restricțiilor COVID în China alimentează afacerile în industria globală a luxului. LVMH ia grosul potului

Avatar
A woman jumping beside glass wall with louis vuitton signage

Fotografie de Red Heart pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Grupul francez de produse de lux LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) a devenit luni prima companie europeană care a atins o capitalizare de piață superioară pragului de 500 de miliarde de dolari. Creșterea capitalizării bursiere a companiei a fost stimulată de apetitul consumatorilor chinezi pentru bunuri de lux, ca urmare a deciziei Beijing-ului de a ridica toate restricțiile legate de coronavirus, notează Bloomberg și Financial Times.

Acțiunile companiei listate la Paris, al cărei portofoliul de mărci cuprinde branduri cunoscute ca Louis Vuitton sau Dior, au crescut cu 0,3% în ședința de luni, până la 903,7 euro pentru un titlu, ridicând astfel capitalizarea bursieră la 454 de miliarde de euro, echivalentul a 500,3 miliarde de dolari, în condițiile unui curs de schimb EUR/USD de 1,1019.

Ca atare, pachetul de control pe care îl deține miliardarul francez Bernard Arnault și familia sa a atins valoarea de 211,8 miliarde de dolari, în creștere cu 1,1 miliarde de dolari doar după ziua de luni.

Miliardarul francez este cel mai bogat om din lume, cu mult înaintea fondatorului Tesla, Elon Musk, a cărui avere este evaluată la 165 de miliarde de dolari, potrivit indicelui de profil al celor de la Bloomberg.

LVMH a beneficiat de îmbunătățirea perspectivelor economice din China, a doua economie a lumii și cea mai mare piață emergentă pentru sectorul produselor de lux, precum și de consolidarea monedei unice europene în raport cu dolarul american.

Compania a înregistrat o creștere cu 17% a veniturilor în primul trimestru al anului, grație redresării pieței de lux din China. Rivalul francez Hermès a raportat, de asemenea, o creștere substanțială a vânzărilor în aceeași perioadă, cu aproape un sfert comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

”LVMH profită la maximum de creșterea susținută a cererii în Europa și America de Nord, culegând, în același timp, roadele unei redresări rapide și puternice a cheltuielilor consumatorilor chinezi”, potrivit unei note de analiză a companiei Bernstein.

După ce s-au prăbușit brusc în timpul restricțiilor masive cauzate de Covid-19, în 2020, vânzările din sectorul produselor de lux s-au redresat, reușind să crescă până la 1,15 miliarde EUR în 2021, iar în 2022 au sfidat orice așteptări, crescând cu încă 20%, potrivit companiei de consultanță Bain.

Caroline Reyl, șefa diviziei de branduri premium la Pictet Asset Management, a declarat că se aștepta la o redresare importantă din partea sectorului chinezesc al consumului produselor de lux, acesta urmând să fie unul dintre principalii factori de creștere a industriei de profil în acest an, însă ”întrebarea era în ce ritm” .

”Creșterea de două cifre din China este încurajatoare. 2023 va fi un an luxuriant pentru industria luxului. Sunt deja prea mulți factori stimulativi pe care nu îi putem ignora”, apreciază ea.

Analiştii şi-au îmbunătăţit ţintele cu privire la acţiunile LVMH şi se aşteaptă la noi creşteri, iar 30 din cei 36 de analişti consultaţi de Bloomberg au o recomandare de cumpărare.

De exemplu, Ashley Wallace, analist la Bank of America Corp., estimează că anul următor acţiunile LVMH vor ajunge la o cotaţie de 1.000 de euro.

“Acţiunile LVMH sunt mult prea ieftine având în vedere atractivitatea sectorului produselor de lux, portofoliul său solid de branduri şi execuţia excelentă”, a scris Wallace într-un raport publicat în data de 13 aprilie, citat de Bloomberg.

LVMH, perla incontestabilă a burselor europene

În timp ce industria produselor de lux s-a descurcat bine, în ansamblu, creșterea LVMH și-a depășit concurenții direcți.

Capitalizarea sa a dus valoarea companiei aproape la dublul evaluării de piață a grupului L’Oréal, cea mai mare companie de cosmetice din lume și următorul cel mai mare grup cotat la bursă.

LVMH se bucură de o evaluare de piață aproape dublă și față de Hermès.

La mare depărtare, compania Kering, listată tot la Bursa de la Paris, deținătoare a unor mărci precum Balenciaga și Gucci, este evaluată la abia 72,7 miliarde de euro.

A doua și a treia companie ca mărime din indicele de referință european Stoxx 600 sunt evaluate semnificativ mai jos decât LVMH.

Nestlé – cea mai mare companie alimentară din lume – și producătorul danez de medicamente Novo Nordisk au capitalizări de piață de 326 de miliarde de euro, respectiv 272 de miliarde de euro.

scroll to top