Închide

Acord semnat între Iran, Turkmenistan şi Azerbaidjan pentru schimb de gaze

Avatar
Download (3)

foto: transgaz.ro

Timp de citire: < 1 minut

Statele Iran, Turkmenistan şi Azerbaidjan au semnat un acord pentru un schimb de gaze naturale, care prevede o cantitate de până la 2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an, a informat duminică agenţia iraniană de presă IRNA, citată de Reuters.

Conform acordului de schimb, Iranul va primi gaze din Turkmenistan şi va livra o cantitate echivalentă Azerbaidjanului, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Javad Owji, la televiziunea de stat.

”Turkmenistanul va vinde 5-6 milioane de metri cubi de gaze pe zi Azerbaidjanului în baza acordului trilateral semnat… în Turkmenistan”, a relatat IRNA.

Owji a mai spus că Iranul intenţionează să rezolve o dispută persistentă privind datoria de gaze cu Turkmenistanul, care a anunţat la sfârşitul anului 2017 că i se datorează plăţi în valoare totală de 1,8 miliarde de dolari pentru gazele livrate către Teheran, scrie News.ro.

”Vom plăti în curând prima tranşă pentru a stinge datoria de gaze pe care o datorăm părţii turkmene, după discuţiile care au avut loc anterior”, a spus Owji, fără a spune valoarea datoriei.

Iranul are zăcăminte majore de gaze naturale în sudul ţării, dar a importat gaz din Turkmenistan din 1997 pentru a le distribui în provinciile sale nordice, în special în timpul iernii.

scroll to top