Închide

Arabii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord cred că economia este slabă în democrație

Avatar
morocco, bedouin, turban

Fotografie de Monlaw pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Arabii își pierd încrederea că democrația pentru asigura stabilitatea economică în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, potrivit unui nou sondaj major, citat de BBC.

Aproape 23.000 de persoane au fost intervievate în nouă țări și pe teritoriile palestiniene pentru BBC News Arabic de către rețeaua Arab Barometer.

Cei mai mulți au fost de acord cu afirmația că o economie este slabă sub o democrație.

Aceste rezultate apar la puțin peste un deceniu după ce așa-numitele proteste Primăvara Arabă au cerut schimbări democratice.

La mai puțin de doi ani de la proteste, doar una dintre acele țări – Tunisia – a rămas o democrație, dar un proiect de constituție publicat săptămâna trecută ar putea împinge țara înapoi spre autoritarism, dacă va fi aprobat.

Michael Robbins, directorul Arab Barometer, o rețea de cercetare cu sediul la Universitatea Princeton, care a lucrat cu universități și organizații de sondare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru a efectua sondajul între sfârșitul anului 2021 și primăvara 2022, spune că a existat o schimbare regională a opiniilor asupra democrație de la ultimul sondaj din 2018/19.

„Există o conștientizare tot mai mare că democrația nu este o formă perfectă de guvernare și că nu va rezolva totul”, spune el. „Ceea ce vedem în regiune este că oamenii sunt înfomatați, oamenii au nevoie de pâine, oamenii sunt frustrați de sistemele pe care le au”.

În majoritatea țărilor chestionate, mai mult de jumătate dintre respondenți, în medie, sunt de acord cu afirmația că economia este slabă într-un sistem democratic.

În fiecare țară chestionată, mai mult de jumătate spun că fie sunt de acord, fie sunt puternic de acord că sunt mai preocupați de eficacitatea politicilor guvernului lor decât de tipul de guvernare.

Conform Indexului Democrației EIU, Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt cel mai jos clasat dintre toate regiunile acoperite de indice – Israelul este clasificat drept o „democrație defectuoasă”, Tunisia și Maroc sunt clasificate drept „regime hibride”, iar restul regiunii este clasificată drept „autoritară”.

În șapte țări și teritoriile palestiniene, mai mult de jumătate dintre respondenții la sondajul Barometrului arab sunt de acord cu afirmația că țara lor are nevoie de un lider care să poată „încălca regulile”, dacă este necesar, pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Numai în Maroc mai puțin de jumătate sunt de acord cu această afirmație. Cu toate acestea, există și o proporție considerabilă de oameni care nu sunt de acord cu declarația în teritoriile palestiniene, Iordania și Sudan.

În Tunisia, opt din 10 dintre cei chestionați sunt de acord cu declarația, nouă din 10 spun că susțin decizia președintelui Saied de a demite guvernul și de a suspenda parlamentul în iulie 2021, pe care oponenții săi au denunțat-o ca fiind o lovitură de stat, dar el a spus că este necesară revizuirea unui sistem politic corupt.

Tunisia a fost singura țară care a reușit să formeze un guvern democratic de durată în urma revoltelor din Primăvara Arabă din 2011. Cu toate acestea, Tunisia pare să alunece înapoi într-un regim autoritar sub președintele Saied. Potrivit indicelui democrației EIU pentru 2021, țara a coborât cu 21 de locuri în clasament și a fost reclasificată mai degrabă drept „regim hibrid” decât ca „democrație defectuoasă”.

Sondajul în Tunisia a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2021. De atunci au existat proteste împotriva președintelui, deoarece acesta și-a întărit controlul asupra puterii prin dizolvarea parlamentului, preluarea controlului asupra comisiei electorale și a continuat să organizeze un referendum cu privire la noua constituție despre care mulți spun că îi va spori autoritatea. Între timp, economia țării a intrat mai adânc în criză.

„Acum, din păcate, pentru Tunisia, se revine la autoritarism, sau ceea ce numim revenire democratică, care este o tendință în întreaga lume astăzi”, spune Amaney Jamal, cofondatorul Arab Barometer și decan al Școlii Publice și Internaționale din Princeton. „Cred că unul dintre factorii cheie nu este un angajament față de autoritarism sau o cultură politică autoritară, este într-adevăr o credință acum că democrația a eșuat economic în Tunisia”.

Situația economică este văzută ca cea mai presantă provocare pentru șapte țări și teritoriile palestiniene, înaintea corupției, instabilității și răspândirii Covid-19.

Numai în două țări situația economică nu este văzută ca fiind cea mai crucială problemă – în Irak, unde este corupție, și în Libia distrusă de război, unde este instabilitate.

Cel puțin una din trei persoane din fiecare țară chestionată este de acord cu afirmația conform căreia, în ultimul an, au rămas fără alimente înainte de a avea fonduri suficiente pentru a cumpăra mai multe.

Lupta de a menține mâncarea pe masă a fost resimțită cel mai acut în Egipt și Mauritania, unde aproximativ două din trei persoane au spus că acest lucru se întâmplă uneori sau des.

Sondajul a fost realizat în cea mai mare parte înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, ceea ce a exacerbat și mai mult insecuritatea alimentară în regiune – în special pentru Egipt, Libia și Tunisia – care se bazează în mare măsură pe exporturile de grâu rusești și ucrainene.

Respondenții sondajului care au raportat că nu au putut să cumpere mai multe alimente atunci când au rămas fără au susținut mai puțin democrația într-un număr de țări chestionate, în special în Sudan, Mauritania și Maroc.

Perspectivele economice sunt sumbre în întreaga regiune, mai puțin de jumătate dintre respondenți fiind dispuși să descrie situația economică din țara lor drept bună.

Libanul este clasat pe locul cel mai jos dintre toate țările din sondaj, mai puțin de 1% dintre libanezii interogați spunând că situația economică actuală este bună. Banca Mondială a descris criza economică a Libanului drept una dintre cele mai grave din lume de la mijlocul secolului al XIX-lea.

În general, majoritatea oamenilor nu se așteaptă ca situația economică din țara lor să se îmbunătățească în următorii câțiva ani. Cu toate acestea, există un oarecare optimism. În șase țări, peste o treime dintre cetățenii chestionați spun că situația va fi mai bună sau oarecum mai bună în următorii doi-trei ani.

În ciuda turbulențelor economice care afectează în prezent Tunisia, respondenții săi sunt cei mai plini de speranță în viitor, 61% spunând că lucrurile vor fi mult mai bune sau oarecum mai bune în câțiva ani.

Viitorul este „incert”, spune Dr. Robbins de la Arab Barometer. Cetăţenii din regiune ar putea căuta sisteme politice alternative, cum ar fi modelul chinez – un sistem autoritar de partid unic – despre care el spune că „a scos un număr mare de oameni din sărăcie în ultimii 40 de ani”.

„Acest tip de dezvoltare economică rapidă este ceea ce caută mulți oameni”, spune el.

scroll to top