Închide

Acțiunile Siemens Energy au explodat după ce președintele a declarat că “nu are nevoie” de bani de la stat

Avatar
windmills, clouds, fog

Fotografie de Oimheidi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Siemens Energy AG a înregistrat cea mai mare creștere din istorie, după ce președintele consiliului de supraveghere, Joe Kaeser, a respins sugestiile că producătorul de turbine ar putea avea nevoie de un plan de salvare din partea guvernului german, finanțat de contribuabili, potrivit Bloomberg.

“Este evident că societatea nu are nevoie de bani de la stat”, a declarat Kaeser pentru ziarul Welt am Sonntag. “Toate segmentele, în afară de afacerea eoliană, merg bine, parțial mai bine decât la concurență”, a spus el.

Acțiunile au crescut cu până la 17% la Frankfurt, cea mai mare creștere intraday de când Siemens Energy a început să tranzacționeze în urmă cu mai bine de trei ani. Ele sunt totuși în scădere cu peste 50% în acest an.

Compania a confirmat joi că se află în discuții cu guvernul. Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, aceasta caută garanții de împrumut în valoare de până la 16 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) pentru proiecte viitoare.

Siemens Energy a prognozat la începutul acestui an o pierdere de 4,5 miliarde de euro pentru anul fiscal 2024, în ciuda asigurărilor că a venit în sfârșit cu un plan pentru a rezolva problemele cu anumite turbine eoliene la divizia sa spaniolă Gamesa. În iulie, S&P a retrogradat-o de la BBB la BBB-.

Compania încearcă să obțină măsuri de susținere pe o perioadă de doi ani după ce acționarul principal și fostul acționar principal Siemens AG a indicat că nu mai este dispus să ajute, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Compania a declarat că discută, de asemenea, cu băncile, iar cancelarul german Olaf Scholz a descris discuțiile, care sunt confidențiale, ca fiind “foarte bune”.

Pierderile din domeniul turbinelor eoliene afectează celelalte activități profitabile ale Siemens Energy și portofoliul total de comenzi al companiei, care se ridică la 110 miliarde de euro. Situația este, prin urmare, diferită de salvarea de anul trecut a gigantului din domeniul gazelor Uniper SE – care a fost în pragul falimentului după ce Rusia a încetat să mai furnizeze gaze și care a folosit 13,5 miliarde de euro în injecții de capital, alături de linii de credit.

Ministerul german al Economiei, condus de Robert Habeck de la Partidul Verzilor, este pregătit să sprijine Siemens Energy, considerând-o un activ strategic care va juca un rol important în protejarea aprovizionării cu energie, potrivit unor persoane familiare cu poziția ministerului.

La sfârșitul săptămânii, Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat că Siemens Energy lucrează la un proiect privind hidrogenul cu o rafinărie căreia i-a fost întreruptă aprovizionarea cu țiței rusesc la începutul acestui an.

În calitate de fost director general al Siemens AG, Kaeser a fost principalul arhitect al structurii actuale a companiei. El a orchestrat, de asemenea, divizarea Healthineers în 2016 și a Siemens Energy în 2020.

“Dacă citești “ajutor de stat” ca investitor, atunci panica este pre-programată. Mai ales pe o piață deja foarte nervoasă”, a declarat Kaeser pentru Welt am Sonntag. “De fapt, este vorba predominant despre cum pot fi susținute oportunitățile enorme de creștere în domeniul energiei eoliene și al transportului de energie, prin garanții de comandă, dacă este necesar.”

scroll to top