Închide

Arabia Saudită relaxează reglementările privind aeroporturile în cadrul unui efort de investiții de 100 mld. $

Avatar
al abrar mecca, architecture, building

Fotografie de jakman1 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Arabia Saudită intenționează să-și deschidă industria aeronautică internă pentru o mai mare concurență, ca parte a unei revizuiri care, potrivit estimărilor guvernului, va duce la investiții de 100 de miliarde de dolari în acest sector până la sfârșitul deceniului, potrivit Bloomberg.

Printre planurile stabilite de Autoritatea Generală a Aviației Civile, aeroporturile și operațiunile de handling la sol vor putea fi privatizate, iar aeroporturile vor beneficia, de asemenea, de un plan de stimulare pentru a-și ridica standardele de calitate, potrivit unui comunicat. De asemenea, procesele de acordare a licențelor pentru furnizorii de servicii de handling la sol și de servicii de transport aerian de marfă vor fi simplificate, potrivit comunicatului.

“Reglementările creează o piață deschisă, dinamică și competitivă, stabilind condiții de concurență echitabile pentru operatorii și investitorii globali din Regat”, a declarat președintele GACA, Abdulaziz Al-Duailej.

Ca parte a încercării Arabiei Saudite de a-și diversifica veniturile în afara petrolului, aceasta își propune ca turismul să reprezinte 10% din produsul intern brut până în 2030, transformând în același timp țara într-un centru logistic. Pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv, țara își propune să investească miliarde de dolari în aeroporturi și avioane pentru a stimula legăturile de transport.

Arabia Saudită a introdus recent o nouă companie aeriană, denumită Riyadh Air, care își propune să aducă mai mult turism în țară și să ofere un nivel de servicii și conectivitate care să egaleze campionii regionali Emirates și Qatar Airways. În timp ce Saudia, principala companie aeriană, există de zeci de ani, transportatorul deservește în principal călătorii locali și pe cei axați pe pelerinaj.

Autoritatea de reglementare în domeniul aviației a primit deja solicitări din partea unor potențiali investitori în active de aviație, deși dezvăluirea oficială a noului plan nu va face decât să accelereze interesul, a declarat Awad AlSulami, vicepreședinte executiv al GACA pentru politici economice și servicii logistice.

Noua politică extinde regulile de calificare pentru operatorii de aeroporturi pentru a sprijini planurile regatului de a privatiza toate aeroporturile saudite până în 2030. Aeroportul Internațional Abha, Aeroportul Internațional Taif, Aeroportul Regional Ha’il, Aeroportul Internațional Al-Qassim au început acest proces.

scroll to top