Închide

Adevărul despre economia Rusiei la peste 20 de luni de război: “Ne confruntăm cu un fel de Waterloo”

Avatar
Putin Nabiulina

Foto: kremlin.ru

Timp de citire: 4 minute

În timp ce banca centrală a Rusiei se pregătea să majoreze ratele dobânzilor săptămâna trecută, un director executiv al unui creditor de stat de top a avertizat că factorii de decizie se confruntă cu nu mai puțin de un “Waterloo” al inflației al cărei rezultat se va dovedi important pentru instituțiile și piețele financiare ale țării, relatează Bloomberg.

Eventuala majorare a fost dublă față de previziunile celor mai mulți economiștil, o decizie care a lăsat Rusia cu una dintre cele mai mari rate din lume, atunci când este ajustată la inflație. Aceasta a marcat punctul culminant al unei schimbări în gândirea oficială cu privire la riscurile unei spirale a prețurilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, în condițiile în care alegerile prezidențiale iminente extind angajamentele de cheltuieli deja umflate de războiul Rusiei în Ucraina, notează Bloomberg.

După patru etape ale unui ciclu de înăsprire care a dublat rata cheie la 15% și a inclus o decizie de urgență în luna august, Banca Rusiei ar putea încheia anul cu o creștere de până la un punct procentual luna viitoare dacă riscurile inflaționiste nu se diminuează, au declarat persoanele, care au solicitat anonimatul pentru a vorbi despre deliberări care nu sunt publice.

Pentru președintele Vladimir Putin, prioritățile emergente înseamnă că banca centrală are mână liberă cu creșteri ale ratelor care vor fi probabil punitive pentru întreprinderi și gospodării.

Deși amenință să provoace o recesiune în economie, acesta este prețul unui buget de război conceput pentru “sarcina de a asigura victoria”, după cum a spus ministrul de finanțe Anton Siluanov. Anul viitor, acesta urmează să aloce mai mult pentru armată decât pentru orice alt element – o cheltuială care a ținut rubla sub presiune și a împins-o pentru scurt timp dincolo de pragul simbolic de 100 de dolari.

Pentru a preciza riscul la care se expune banca centrală prin majorarea ratelor în octombrie, Dmitriy Pianov – vicepreședinte al celui de-al doilea mare creditor rus VTB Bank PJSC – a invocat celebra bătălie care a dus la înfrângerea lui Napoleon.

“Așa cum Waterloo a determinat soarta Europei, tot așa această reuniune va determina în mare măsură destinul atât al pieței financiare, cât și al celei bancare în restul anului 2023 și, mai ales, în 2024”,

a declarat acesta, citat de ziarul rusesc RBC.

Întrebată în legătură cu acest subiect după decizia privind dobânda, guvernatorul Elvira Nabiullina a spus zâmbind că “diferite metafore” se pot aplica unei confruntări care opune banca centrală adversarului său.

“Suntem cu adevărat hotărâți să luptăm împotriva inflației ridicate”,

a spus ea.

Și chiar dacă cheltuielile s-au accelerat deja în 2023, într-un proiect de buget al Ministerului de Finanțe este așteaptat ca acestea să crească cu un sfert anul viitor, ajungând la 36,6 trilioane de ruble (393 miliarde de dolari).

Dar, odată cu stabilizarea rublei după o creștere bruscă în octombrie, atenția se întoarce la inflație, o preocupare de top pentru ruși. Prețurile de consum sunt din ce în ce mai mult sub presiune din cauza penuriei record de forță de muncă și a cheltuielilor guvernamentale mari.

În termeni ajustați sezonier, creșterea medie a prețurilor a fost de 12,1% pe an în al treilea trimestru, estimează banca centrală, mai mult decât dublu față de cele trei luni anterioare. De asemenea, a depășit 6% în ritm anual, ajungând la cel mai rapid nivel din februarie.

Desincronizare

Cheltuielile costisitoare pentru război și alegerile care se apropie sunt între timp în calea coordonării între Ministerul de Finanțe și Banca Rusiei, au declarat persoanele familiare. Deconectarea înseamnă că banca centrală primește ceea ce echivalează cu un cec în alb pentru menținerea unei politici monetare stricte în următoarele șase luni, au spus aceștia.

“Autoritățile susțin acum tacit banca centrală, deoarece toată lumea înțelege că o inflație ridicată va însemna destabilizare politică”,

a declarat Oleg Vyugin, un fost înalt oficial al băncii centrale și al Ministerului de Finanțe.

Alături de cea mai recentă decizie privind dobânda, banca centrală a publicat și previziuni actualizate care au arătat că inflația va fi mai rapidă decât se anticipa – terminând acest an într-un interval de 7%-7,5% – și a sugerat pentru prima dată că creșterea prețurilor ar putea depăși ținta de 4% anul viitor.

Ca răspuns, a adus costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, cu riscul de a înclina economia în recesiune. Banca centrală se așteaptă ca rata sa cheie să ajungă în medie la 12,5%-14,5% anul viitor.

“Toate celelalte lucruri fiind egale, avem nevoie de o rată cheie mai mare pentru a asigura stabilitatea prețurilor”,

a declarat Nabiullina, indicând un stimulent fiscal mai mare decât se aștepta banca centrală.

Abordarea ar putea fi “excesiv de dură”, mai ales că impactul creșterilor anterioare ale ratelor nu s-a materializat încă pe deplin, potrivit Olgăi Belenkaya, economist la Finam din Moscova.

Este, de asemenea, o amenințare pentru segmente largi ale pieței financiare, cum ar fi creditele ipotecare nesubvenționate, precum și pentru împrumuturile acordate consumatorilor și companiilor, a spus Belenkaya. Datoriile cu rată variabilă reprezintă peste 40% din creditele de consum, ceea ce le face deosebit de expuse.

“Dezechilibrele ar putea crește”, a spus Belenkaya. “Sectoarele care depind de buget vor fi protejate, dar condițiile de finanțare se vor înăspri puternic pentru industriile care depind de împrumuturile de pe piață.”

scroll to top