Închide

Arabia Saudită și Rusia vor continua reducerile producției de petrol până la sfârșitul anului

Avatar
oil, rig, petroleum

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Principalii exportatori de petrol, Arabia Saudită și Rusia au confirmat duminică că vor continua reducerile producției de petrol până la sfârșitul anului, deoarece preocupările legate de cerere și de creșterea economică continuă să afecteze piețele de țiței, potrivit DCNews.

Ambele țări au transmis că reducerile lor vor fi revizuite de luna viitoare.

Arabia Saudită a confirmat că va continua cu reducerea suplimentară voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd), astfel că producția va ajunge la aproximativ 9 milioane de barili pe zi pentru decembrie, a declarat o sursă a Ministerului Energiei într-un comunicat.

„Această reducere suplimentară voluntară vine să consolideze eforturile de precauție depuse de țările OPEC+ cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”,

arată sursa citată.

În urma declarației saudiților, Moscova a anunțat, de asemenea, că va continua reducerea producției cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie.

Prețul maxim al petrolului în 2023 a atins 98 de dolari pe baril

OPEC+, care cuprinde țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați principali, inclusiv Rusia, a redus producția de anul trecut în ceea ce se spune că este o acțiune preventivă pentru a menține stabilitatea pieței.

Petrolul a atins maximul din 2023 în septembrie, la aproape 98 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent, deși de atunci a scăzut, ajungând a se tranzacționa în jurul valorii de 85 de dolari pe baril, vineri.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a făcut pentru prima dată reducerea voluntară în luna iulie, ca o completare la un acord larg de limitare a ofertei, convenit pentru prima dată de unii membri ai OPEC+ în aprilie.

Reprezentanții Arabiei Saudite au declarat în septembrie că țara își va prelungi reducerea suplimentară voluntară până la sfârșitul anului și va revizui decizia lunar.

Analiștii se asteptau ca Regatul să confirme că își va extinde reducerea in decembrie.

O decizie din iunie a OPEC+ limitează deja oferta până în 2024.

scroll to top