Închide

Aeroporturi mai sigure în România | Exercițiu de antrenament pe Aeroportul Internațional Cluj

Avatar
257664819 4386650794797405 725735266070609010 N

Foto: Facebook Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Timp de citire: 2 minute

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a organizat un exercițiu de antrenament pentru verificarea aplicabilității „Planului de Acțiune pentru Situații de Urgență”, conform normelor și reglementărilor naționale și internaționale, în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport, potrivit unei postări pe Facebook a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Scopul exercițiului a fost:

• verificarea aplicabilității Planului de Acțiune pentru Situații de Urgență în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe Aeroportul Internațional Cluj.
• antrenarea personalului de intervenție și verificarea timpului de răspuns a acestuia, în cazul producerii unui accident de aviație;
• coordonarea acțiunilor între instituțiile, companiile aeriene, furnizorii serviciilor de handling și alte persoane implicate în rezolvarea situațiilor de urgență;
• familiarizarea personalului aeroportului și a angajaților instituțiilor cu atribuții în cazul unor situații de urgență, cu privire la rolul acestora în planul de acțiune.

Exercițiul a fost coordonat de directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, domnul David Ciceo și s-a desfășurat în zona de operațiuni aeriene, după următorul scenariu: ”O aeronavă de tip A 320-200 aparținând companiei X-AERO aterizează înainte de pragul pistei, iar în urma impactului aeronava suferă avarii la trenul de aterizare și la fuselaj, determinând ruperea aeronavei în două bucăți. La locul producerii accidentului se zăresc coloane de fum și sunt indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul aeronavei sunt 100 de pasageri și 6 membri ai echipajului, iar în urma accidentului sunt 25 de persoane decedate, 15 sunt grav rănite, 26 de pasageri prezintă răni ușoare și 40 de persoane nu au nevoie de îngrijiri medicale. Nu sunt materiale periculoase în aeronavă, iar cantitatea de combustibil din aeronavă, la momentul aterizării este de 3 tone ”.

Au participat peste 800 de oameni. ISU a ajuns într-un timp util la acest exercițiu. La acest exercițiu a fost implicată toată comunitatea prin spitale, prin oameni.  În primul rând, ajung pompierii Aeroportului Cluj, cei care au ajuns în două minute și de obicei au la dispoziție maximum trei minute pentru a ajunge în orice colț al Aeroportului. Cei de la ISU au maxim 12 minute la dispoziție și au ajuns în 9 minute astăzi, și pe urmă se declanșează planul de alertare pentru toată comunitatea. La un astfel de incident intervin ambulanțe, spitalele, pompierii, poliția, prefectura, primăria, toată comunitatea, a explicat Ciceo la finalul exercițiului.

La exercițiu au fost invitați să participe în calitate de observatori reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, reprezentanți ai instituțiilor cu activitate în perimetrul aeroportuar și ai companiilor aeriene.

Aeroportul Internațional Cluj mulțumește tuturor participanților pentru sprijinul, implicarea și eforturile depuse în vederea realizării exercițiului.

scroll to top