Închide

Afacere energetică inedită: Ucraina ar putea cumpăra, cu banii UE, reactoare rusești de la bulgari

Avatar
Obscina Belene

Belene. Sursa foto: Belene.bg.

Timp de citire: 2 minute

Ucraina a început discuții serioase și concrete pentru achiziționarea a două reactoare nucleare de fabricație rusească din Bulgaria, grație unor sume primite de la Uniunea Europeană, astfel încât să poată face față mai bine viitoarelor crize de aprovizionare cu energie, potrivit declarațiilor făcute de premierul bulgar Nikolai Denkov, după prima vizită efectuată în Bulgaria de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie publicația Euractiv.com.

Cele două reactoare cumpărate de Bulgaria din Rusia în urmă cu peste cinci ani era programate a fi utilizate în cadrul proiectului centralei nucleare de la Belene, proiect abandonat între timp, din cauza faptului că Rusia nu mai contribuie la proiect, iar Bulgaria nu își poate permite să realizeze și să finanțeze lucrarea de una singură.

”Am început discuții serioase despre utilizarea reactoarelor de la Belene într-una dintre centralele nucleare din Ucraina. Suntem doar la începutul negocierilor, pentru că sunt de discutat mulți parametri tehnici, financiari și economici”, a spus premierul Denkov după întâlnirea cu delegația ucraineană.

În Parlamentul de la Sofia, o majoritate a parlamentarilor au dat undă verde începerii negocierilor, într-un vot plenar chiar joi, în ziua vizitei lui Zelenski la Sofia. Astfel, guvernul bulgar are la dispoziție 30 de zile pentru negocierea vânzării reactoarelor nucleare către Kiev pentru 600 de milioane de euro, adică exact prețul pe care compania națională de electricitate din Bulgaria îl plătise către rușii de la Atomstroyexport pentru cele două reactoare, pentru generatoarele de abur și pentru restul echipamentelor necesare punerii lor în funcțiune.

Împotriva acordului s-au pronunțat cei 57 de deputați ai partidelor pro-ruse ”Văzrajdane” (”Renașterea”) și Partidul Socialist Bulgar (BSP).

”Nu pot să stau alături de colegii parlamentari care participă la un asemenea prohod al viitorului industriei energetice bulgare”, a spus deputatul socialist Rumen Ghecev în timpul dezbaterilor.

De partea sa, Zelenski nu a comentat explicit posibilul acord cu Bulgaria, spunând doar că discuțiile cu Denkov s-au concentrat pe asigurarea securitării pieței energetice și pe protecția împotriva crizelor legate de creșterile de prețuri.

Pentru a facilita achiziția reactoarelor de către Ucraina, Comisia Europeană a anunțat, tot joi, că eventuala tranzacție ar putea fi finanțată cu banii pe care UE îi trimite deja la Kiev.

”Ucraina poate folosi fondurile UE pentru a cumpăra reactoarele nucleare din Bulgaria, întrucât acest lucru ar contribui la consolidarea economiei ucrainene. Nu există niciun obstacol practic pentru ca Ucraina să utilizeze o parte din bani pentru cooperarea cu Bulgaria în domeniul energiei nucleare”, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Anul acesta, UE oferă Ucrainei asistență financiară în valoare de 1,5 miliarde EUR pe lună.

scroll to top