Ai fi dispus să plătești 300.000$ pentru o scrisoare semnată de Steve Jobs?
Dacă sunteți fan Steve Jobs, puteți deține în curând o scrisoare scrisă de mână de regretatul cofondator Apple, la vârsta de 18 ani. Dar valoarea ei nu va fi una mică, potrivit CNBC.
Casa de licitații britanică Bonhams urmează să scoată la licitație scrisoarea, pe care Jobs i-a scris-o prietenului său din copilărie, Tim Brown, pe 3 noiembrie. Casa de licitații așteaptă nota de o pagină – care prezintă gândurile lui Jobs despre budismul zen și planurile sale de a călători în India pentru a participa la Kumbh Mela, un pelerinaj hindus și un festival religios – să fie vândută pentru 200.000 – 300.000 de dolari.
Scrisoarea este datată 23 februarie 1974, cu doar o zi înainte de a 19-a aniversare a lui Jobs și cu mai mult de doi ani înainte ca Jobs și Steve Wozniak să fi cofondat Apple. Bonhams descrie colecția ca fiind prima scrisoare scrisă de mână de Steve Jobs care a fost vândută la licitație.
Jobs începe scrisoarea răspunzând la o corespondență anterioară de la Brown, scriind cu litere mici: „Tim ți-am citit scrisoarea de multe ori / Nu știu ce să spun / Multe dimineți au venit și au plecat / Au venit și au plecat oameni / Am iubit și am plâns de multe ori / Cumva, totuși, sub toate acestea nu se schimbă – înțelegi? /”
https://www.instagram.com/p/CVIguPIlfVT/?utm_source=ig_web_copy_link
Brown și Jobs au fost colegi la liceul Homestead din Cupertino, California, unde Apple are acum sediul central. Cei doi prieteni au păstrat legătura de-a lungul vieții până la moartea lui Jobs în 2011, conform profilului LinkedIn al lui Brown.
În scrisoare, Jobs i-a explicat lui Brown că își economisește banii pentru o călătorie în India. Jobs a petrecut șapte luni în India mai târziu în acel an, căutând iluminarea spirituală, înainte de a se întoarce în Silicon Valley cu capul ras în stilul unui călugăr budist.
În același timp, Jobs a început să mediteze în mod regulat și să experimenteze droguri psihedelice. Cofondatorul Apple i-a spus mai târziu biografului Walter Isaacson că psihedelicii „mi-au întărit sentimentul despre ceea ce era important – creând lucruri grozave în loc să câștig bani, punând lucrurile înapoi în fluxul istoriei și al conștiinței umane cât am putut”.
Desigur, Jobs a ajuns să câștige și forte mulți bani. Când a murit în 2011, Jobs avea o avere personală estimată la 8,3 miliarde de dolari. Astăzi, valoarea de piață a Apple este de aproape 2,5 trilioane de dolari.
Jobs și-a încheiat scrisoarea către Brown scriind: „Voi încheia spunând că nici măcar nu știu de unde să încep”. Apoi a semnat cu termenul „shanti”, care înseamnă „pace” în sanscrită, înainte de a-și semna numele în partea de jos a paginii.
Această scrisoare ne oferă o perspectivă fascinantă asupra proceselor mentale ale unuia dintre cei mai mari creatori și antreprenori din lume, a declarat Adam Stackhouse, directorul istoriei afacerilor din domeniul științei și tehnologiei Bonhams, într-o declarație săptămâna trecută. Nicio scrisoare cu autograf de la Jobs nu a mai apărut la licitație și, cu siguranță, niciun material la fel de revelator și perspicace ca acesta.