Închide

Tehnologia NFC ar putea fi utilizată și pentru încărcarea wireless a dispozitivelor low-power

Avatar
4de022052a84cdf855ab48790c3d617c

Foto: nfc-forum.org

Timp de citire: < 1 minut

NFC forum anunță o extindere a specificațiilor Wireless Charging, oferind o modalitate pentru folosirea receptorului NFC la încărcarea dispozitivelor în modul wireless, potrivit Go4IT.

Noua variantă de încărcare se bazează pe o particularitate a tehnologiei NFC, concepută pentru a alimenta în mod wireless etichetele NFC lipite pe diverse obiecte. Chiar dacă a fost intenționat pentru un alt scop, sistemul nu este foarte diferit de tehnologia wireless charging dedicată, principala diferență fiind puterea maximă care poate fi transmisă de antena NFC prezentă pe dispozitivele care suportă această tehnologie.

Principalul avantaj al tehnologiei NFC este hardware-ul mult mai compact decât întâlnim la tehnologiile dedicate pentru încărcare wireless, antena NFC putând fi aplicată ca un autocolant pe interiorul carcasei dispozitivelor de mici dimensiuni, cu costuri suplimentare neglijabile.

În ceea ce privește dezavantajele, pe lângă viteza de încărcare redusă trebuie luată în considerație și raza conexiunii NFC, limitată la aproximativ 4 cm. De exemplu, pentru a încărca brățara de fitness folosind un telefon compatibil, gadgetul trebui așezat efectiv pe carcasa telefonului, cât mai aproape de locul unde se află antena NFC.

Ajungând la versiunea Wireless Charging Specification 2.0 (WLC 2.0) viteza de încărcare crește la 1W, suficient pentru încărcarea căștilor wireless în câteva zeci de minute. Spre comparație, chiar și cele mai lente implementări reverse-wireless charging suportă puteri de încărcare de aproximativ 4.5W, însă apelând la hardware specializat pentru încărcare wireless. În schimb, folosirea antenei NFC nu necesită nimic în plus pe partea de hardware, funcționalitatea putând fi activată printr-o actualizare software.

scroll to top