Închide

AIEA: Kievul se teme că acordul privind centralele nucleare „recunoaște controlul rusesc”

Avatar
nuclear power plant, cooling tower, sunrise

Fotografie de distelAPPArath pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ucraina se teme că acordul privind siguranța centralelor nucleare pe care îl negociază cu Rusia va fi folosit de Moscova ca o viitoare „recunoaștere tacită” a controlului său asupra instalațiilor, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, transmite Euractiv.

„Ei [ucrainenii] nu vor să semneze un document care să poată fi folosit în viitor de partea rusă ca o recunoaștere tacită a prezenței ruse”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru Lusa. „Suntem într-o negociere foarte complicată pentru că este firesc ca un acord-cadru, chiar și unul foarte general, să nu fie un instrument politic de recunoaștere a unei realități care nu poate fi acceptată de partea ucraineană”, a spus el.

Ucraina are 15 reactoare nucleare și cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporijia, care a fost deja lovită de luptele dintre forțele ruse și ucrainene.

Aceasta, a subliniat directorul AIEA, este „o situație cu adevărat fără precedent” în istoria modernă: „un conflict armat, într-o zonă geografică atât de vastă, cu instalații nucleare de atâtea tipuri”, care includ centrale nucleare, dar și zăcăminte radioactive, în special la uzina de la Cernobîl, scena celui mai grav dezastru nuclear din 1986.

Grossi s-a întâlnit săptămâna trecută în Turcia cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba, propunând un acord în jurul unui cadru de securitate nucleară specific Ucrainei, care este în curs de negociere.

„Au fost întâlniri aprofundate, constructive, cu cei doi miniștri, Lavrov și Kuleba. Am discutat despre asta și am o bază minimă de acceptare a lucrului în comun cu agenția și a necesității de a stabili o bază clară de respect pentru cele șapte principii, așa cum am definit-o, ale siguranței nucleare, dar și de posibilă facilitare a site-ului echipelor de asistență tehnică AIEA”, a spus Grossi pentru Lusa.

Agenţia ONU vrea să asigure prezenţa fizică a experţilor săi la aceste facilităţi, dar numai după un acord-cadru între cele două ţări.

Potrivit lui Grossi, textul propus include principii generale ale securității nucleare, precum respectarea integrității fizice a instalațiilor, împiedicând atacul acestora de către militari.

Alte principii includ securitatea alimentării externe cu energie electrică, comunicațiile și condițiile de muncă ale angajaților, toate aspecte esențiale pentru prevenirea unui accident nuclear, dar care au fost afectate în timpul războiului.

„Sunt pregătit să călătoresc [în Ucraina] personal. Le-am spus clar [ambelelor părți] că nu îmi voi pune oamenii [la pământ] înainte de a merge personal. Acest cadru general cuprinde angajamente politice și de protecție care sunt indispensabile”, a spus Grossi. „Fără aceste garanții minime, nu cred că, în calitate de director, aș putea trimite oameni într-un spațiu periculos”, a spus el. „De aceea mă străduiesc să găsesc acel punct de referință politic și diplomatic pentru a obține un cadru care este foarte necesar”, a adăugat el.

scroll to top