Închide

Politica fiscală în zona euro se va înăspri din 2023, iar regulile UE vor reintra în vigoare

Avatar
euro, seem, money

Fotografie de Bru-nO pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) au căzut de acord luni să înăsprească uşor politica fiscală în 2023, după trei ani în care au fost injectate miliarde de euro în economie, din cauza pandemiei de Covid-19, dar s-au declarat de asemenea de acord să pompeze mai mulţi bani dacă va fi necesar, în contextul războiului din Ucraina, potrivit agenției de presă Reuters, citată de Agerpres.

“Fundamentele economiei zonei euro sunt solide. Totuşi, incertitudinile au sporit semnificativ. Impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia încă este evaluat şi se adaugă riscurilor provocate de perturbările din lanţurile de aprovizionare, de preţurile mai ridicate ale energiei şi de inflaţie, care a rămas la un nivel ridicat mai mult decât se estima anterior”, se arată în comunicatul dat publicităţii după reuniunea Eurogrup.

De asemenea, prevederile Pactului de Stabilitate și Creștere – sistemul de reglementări fiscale care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB, ar putea să reintre în vigoare începând de anul viitor, după ce prevederile sale au fost suspendate începând din 2020, pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei.

Acum că economia a revenit pe creştere, regulile bugetare ar putea fi reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.

Comisia Europeană (CE) a apreciat că guvernele UE ar trebui să fie pregătite să restabilească sprijinul pentru economie cu bani publici, în funcţie de dificultăţile aduse de războiul din Ucraina.

Totodată, CE a recomandat guvernelor UE să treacă în 2023 la o orientare fiscală neutră, de la o orientare de sprijin în prezent, deoarece economia înregistrează creştere, iar statele membre UE au datorii ridicate, ca rezultat al pandemiei.

“Sprijinim opinia CE că o tranziţie de la o orientare de sprijin în zona euro la o orientare fiscală neutră, începând din 2023, pare a fi adecvată, în timp ce rămânem pregătiţi să reacţionăm în funcţie de evoluţia economiei şi de asemenea în contextul incertitudinilor ridicate”, se arată în comunicatul Eurogrup.

Oficialii au convenit că statele cu un nivel ridicat al datoriei, cum ar fi Italia sau Grecia, ar trebui să se concentreze pe reducerea datoriei, iar cele cu un nivel scăzut să se concentreze mai mult pe investiţii.

scroll to top