Albania ar putea fi centrul de gaze al Balcanilor, după un nou acord cu SUA

,
Autor:    -  
10 Gaze
Sursă foto: Cotidianul.md

Timp de citire: 4 minute

Albania ar putea fi un jucător cheie în sectorul gazelor din Europa, deoarece compania americană Excelerate Energy Inc intenționează să o folosească ca o modalitate de a livra gaze naturale și produse din gaze naturale în restul regiunii, deoarece țara este atentă și la creșterea interconexiunilor pe fondul crizei globale a energiei, potrivit Euractiv

Dar planul s-ar putea să nu fie pe placul organizațiilor de mediu, care au cerut recent Comisiei Europene și guvernelor regionale să evite gazele și să investească în energie regenerabilă, cum ar fi cea solară și eoliană.

Compania va furniza Albaniei centrale electrice plutitoare, permițându-i acesteia să genereze electricitate, să stimuleze producția și să crească exporturile. În plus, compania lucrează cu Exxon Mobil Corp pentru a construi un proiect GNL-to-power în Vlora.

CEO-ul Excelerate, Steve Kobos, a spus că speră să folosească proiectul Vlora LNG pentru a se extinde în alte țări din regiune.

„Este un proiect energetic bun pentru Albania”, a spus Kobos despre contractul cu centralele plutitoare. „Evident că sperăm că va duce la oportunitatea de a livra gaz natural și de a vinde gaze naturale în Europa din acel acces.”

Albania depinde în prezent de hidroenergie și de importul de energie din combustibili fosili. Alte țări din regiune depind în principal de cărbune. A existat un apel din partea celor preocupați de mediu să se îndrepte către eolian și solar, mai degrabă decât să se utilizeze gaze fosile ca energie alternativă sau de tranziție.

Între timp, Europa încearcă să-și diversifice sursele de gaze naturale pentru a reduce dependența de Rusia. De asemenea, a luat măsuri pentru a interzice cărbunele rusesc, iar o interdicție a petrolului rus ar putea fi inclusă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni.

Albania a semnat un acord cu ExxonMobil și Excelerate Energy pentru a transforma termocentrala Vlora într-un terminal pentru gaze naturale lichefiate în martie 2021.

La acea vreme, ministrul energiei Belinda Balluku a subliniat necesitatea ca Albania și regiunea Balcanică să se diversifice și să sporească aprovizionarea cu energie.

„Suntem încrezători că GNL poate fi cheia pentru atingerea acestor obiective strategice și pentru a oferi în sfârșit o soluție pentru proiectul complex Vlora TPP prin alegerea celor mai buni parteneri, echipați să livreze un proiect de o asemenea amploare”, a adăugat ea.

Reprezentantul companiei americane a spus că „proiectul ar trebui să aducă transformare în Albania, dar și în regiune”.

„În vreme ce Albania caută să îmbunătățească securitatea și reziliența energetică, suntem încrezători că o soluție GNL ar oferi fiabilitate rețelei electrice a țării, completând în același timp sursele regenerabile intermitente și resursele alternative”, a declarat Kobos atunci.

La începutul anului 2022, Albanian Power Corporation (KESH), care operează principalele hidrocentrale ale țării, a anunțat apelul de exprimare a interesului pentru oportunitățile tehnice și economice de închiriere a unui activ de generare a energiei termice care poate fi ușor integrat în rețeaua de transport a țării.

Apelul precizează că entitatea dorește să închirieze instalația pentru unul până la trei ani. De asemenea, terțul ar trebui să ofere servicii de întreținere și operare pe durata contractului și în conformitate cu cerințele KESH. Cerințele includ funcționarea cu păcură ușoară și grea.

De asemenea, trebuie să fie „apt pentru a fi desfășurat” lângă centrala termică existentă din Vlora, astfel încât să poată utiliza cu ușurință infrastructura de interconectare existentă.

Centrala Narta se află în Vlora, pe una dintre cele mai curate plaje din regiune, în vecinătatea unei zone protejate. De la construcția și finalizarea sa în 2005, nu a generat nici un wat de putere și a fost afectată de probleme cu sistemul său de răcire.

Între timp, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru reconstrucția conectorilor de energie între Albania și Muntenegru, iar un proiect separat este în curs de dezvoltare pentru o nouă linie electrică cu Kosovo.

Autoritatea albaneză de reglementare în domeniul energiei (ERE) a anunțat că, în timp ce un proiect actual între Albania și Macedonia de Nord, cu o capacitate de 400 kV este deja în construcție, intenționează să dezvolte o interconexiune secundară de 110 kV cu Kosovo și un alt 110 kV cu Muntenegru.

În prezent, există o legătură între Vau i Dejes din nordul Albaniei și capitala muntenegreană Podgorica, cu o capacitate de 278 MVA. Cu toate acestea, linia a fost construită la începutul anilor 70 și necesită reconstrucție. Întrucât Albania intenționează să construiască mai multe hidrocentrale în nord și plănuiește proiecte de gaze în sud, interconexiunile ar putea fi valorificate.

Cealaltă linie planificată va conecta substația CHE Bajram Curri și Kukes cu Kosovo.

Albania generează în prezent aproape 100% hidroenergie. Cu toate acestea, fără capacitate de stocare, puterea este vândută altor țări în lunile primare de producție, primăvara și începutul verii. Aceasta înseamnă că Albania trebuie să cumpere energie din combustibili fosili în timpul iernii pentru a acoperi cererea publică.

Guvernul continuă să elibereze autorizații pentru hidrocentrale, în ciuda avertismentelor constante că schimbările climatice și temperaturile în creștere înseamnă că nu mai sunt durabile. În prezent, din cauza modelelor meteorologice în schimbare și a deceniilor de gestionare defectuoasă, lacurile utilizate pentru hidroenergie din nordul țării funcționează la capacitate limitată și se confruntă cu o scădere a nivelului apei, amenințând situația energetică deja precară.

Dar utilizarea gazului a fost, de asemenea, respinsă. Regiunea nu este în prezent dependentă de gaze într-un mod semnificativ și mulți ar dori să o mențină așa.

Recent, un grup de organizații locale și europene de mediu au cerut Comisiei Europene să înceteze finanțarea proiectelor de gaze fosili din regiune, deoarece ar risca să le blocheze în energie neregenerabilă pentru decenii viitoare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!