Închide

Alianţa pentru Turism solicită ridicarea tuturor restricţiilor începând cu luna martie

Avatar
restaurant, people, eating

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Alianţa pentru Turism, care reuneşte 26 de organizaţii din industria turismului şi a ospitalităţii, solicită autorităţilor ridicarea restricţiilor începând cu luna martie, în condiţiile în care al cincilea val al pandemiei şi-a atins punctul maxim şi numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă, potrivit unui comunicat de presă al acesteia.

“Românii, turismul, economia au nevoie de relaxare. Avem nevoie să ne primim viaţa socială înapoi. Acest lucru a fost înţeles de multe dintre ţările europene, unde virusul nu mai este considerat o ameninţare critică. Astfel Danemarca, Olanda, Franţa au început eliminarea acestor restricţii. Fiecare săptămână de restricţii aduce pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii şi afectează milioane de români”, a declarat preşedintele Alianţei pentru Turism, Daniel Mischie.

Organizaţia susţine că pentru industria ospitalităţii acesta a fost al cincilea val de incertitudine şi pierderi financiare. Potrivit analizelor de piaţă, 53% dintre companiile din industria HoReCa prezintă astăzi un risc de a intra în insolvenţă, după doi ani de pierderi masive.

“În plus, astăzi, la aproape 2 ani de pandemie, vorbim despre un deficit de angajaţi aproape dublu, care va depăşi 150.000 de persoane, dacă restricţiile vor continua încă un semestru”, spun reprezentaţii organizaţiei.

Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creştere faţă de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvenţa şi intensitatea restricţiilor impuse de Guvern şi în 2021, se apreciază că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de anul 2020, dar cu 20% mai mici faţă de anul 2019.

Potrivit sursei citate, restricţiile impuse afectează major industria din mai multe perspective: evenimentele de familie şi evenimentele corporate, care acum sunt practic interzise nu pot fi programate şi contractate, deşi industria se pregăteşte de un nou sezon. “Fiecare săptămână de întârziere a ridicării restricţiilor înseamnă pierderi masive de oportunităţi”, atrag atenţia reprezentaţii APT.

De asemenea, incertitudinea nu permite pregătirea şi contractarea evenimentelor şi concertelor mari, iar limitarea utilizării restaurantelor la 30% din capacitate, cu certificat verde, este în opinia APT “o măsură prin care ne furăm singuri căciula”. “Cei corecţi care o aplică sunt într-o competiţie neloială cu cei care s-au ‘relaxat’ deja şi pe care azi oricum nu-i controlează nimeni”, transmite APT.

Organizaţia avertizează şi asupra programului până la ora 22:00, care nu-şi are utilitate practică epidemiologică, în schimb limitează viaţa de noapte, care face parte esenţială din industria de entertainment şi ospitalitate. Activitatea în baruri, discoteci şi cluburi este complet restricţionată, ceea ce poate duce la falimentarea companiilor care au business exclusiv pentru viaţa de noapte.

“Restaurantele, hotelurile, locurile de agrement, destinaţiile de vacanţă, nu doar deservesc comunitatea, ci îi aparţin. Viaţa şi evenimentele sociale şi familiale sunt esenţiale pentru oameni, creează conexiuni, stare de bine şi context pentru evoluţia personală. Mâncarea bună adună oamenii împreună, serviciile bune îi fac pe oameni să se simtă bine veniţi şi relaxaţi, restaurantele sunt un context excelent de socializare. Turismul nu înseamnă doar destinaţii de vizitat, înseamnă tradiţii, înseamnă cultură, ospitalitate şi libertate”, au transmis reprezentaţii organizaţiei.

Citând declaraţiile ministrului Sănătăţii, APT spune că 10 milioane de români au trecut prin boală şi vreo opt milioane au fost imunizaţi prin vaccinare, ceea ce înseamnă că 90% dintre români sunt azi imunizaţi, “adică România a atins imunitatea de turmă”, şi, astfel, pot fi ridicate restricţiile impuse de pandemie începând cu luna martie.

scroll to top