Închide

Alte două mari companii se retrag din Rusia, după invadarea Ucrainei

Avatar
boeing 747, jetplane, travel

Fotografie de dayamay pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul energetic ExxonMobil și grupul aviatic Boeing s-au alăturat listei tot mai mari de companii care sancționează invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit BBC.

ExxonMobil a anunțat că va ieși dintr-un proiect comun, în valoare miliarde de dolari, pe care îl avea cu compania de stat rusă Rosneft.

Este cel mai recent producător de petrol care a tăiat relațiile de afaceri cu țara, după mișcări similare ale BP, Shell și Equinor.

Între timp, cel mai mare producător de avioane din lume, Boeing, a declarat că suspendă operațiunile în Rusia.

„Deplângem acțiunea militară a Rusiei, care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei și îi pune în pericol poporul”, a declarat ExxonMobil, cu sediul în Texas, într-un comunicat. „Suntem profund întristați de pierderea de vieți nevinovate și sprijinim răspunsul internațional puternic”, a adăugat acesta.

ExxonMobil operează în prezent și deține o participație în zăcămintele de petrol și gaze din Insula Sahalin, alături de Rosneft și companii din Japonia și India.

Compania a spus că va renunța acum la operațiunile rusești de petrol și gaze, care au fost evaluate la peste 4 miliarde de dolari, și va opri noile investiții în țară.

Anul trecut, ExxonMobil a angajat peste 1.000 de oameni în toată țara, la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Iujno-Sahalinst, potrivit site-ului său.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume.

Anunțul a venit în momentul în care țițeiul Brent – punctul de referință internațional pentru prețul petrolului – a atins 110 de dolari pe baril, marcând cel mai înalt nivel înregistrat în mai bine de șapte ani.

Luni, gigantul energetic BP a anunțat că își va vinde pachetul de 19,75% din Rosneft după „actul de agresiune” al Rusiei asupra Ucrainei.

În aceeași zi, Shell a anunțat că va încheia toate asociațiile sale cu compania energetică rusă Gazprom.

Producătorul norvegian de petrol Equinor a spus de asemenea că va începe procesul de renunțare la întreprinderile sale mixte din Rusia.

Și alte mari companii au anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia. Printre acestea sunt BMW, Ford, Apple, Audi și General Motors.

scroll to top