Închide

Americanii și rușii își aruncă vorbe grele. Acuzații reciproce în Consiliul de Securitate

Avatar
Rusia Ucraine Trupe Militare

Trupe rusești masate la granițele Ucrainei cu Belarus și Rusia. Foto: Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale

Timp de citire: < 1 minut

Ambasadorul SUA la ONU a afirmat, în cadrul Consiliului de Securitate, că Administrația Americană are dovezi despre faptul că Rusia intenționează să aducă peste 30 de mii de militari în Belarus, în săptămânile următoare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit summitul o “campanie publicitară” și a învinuit Casa Albă că a creat “isterie” la nivel mondial, conform CNN.

Deși Statele Unite au reușit să convingă zece dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate să susțină o ședință publică, în ciuda încercărilor Rusiei de a opri procedurile, orice acțiune oficială a ONU este considerată extrem de improbabilă, relatează Deutsche Welle, având în vedere puterea de veto a Rusiei și legăturile sale cu alți membri ai Consiliului, cum ar fi China.

Rusia și SUA nu au reușit să ajungă la niciun acord cu privire la o modalitate de a atenua tensiunile din Europa de Est. Deși Moscova susține că nu intenționează să invadeze Ucraina, a cerut NATO să nu permită aderarea Kievului la alianță, să-și retragă forțele din Europa de Est și să pună capăt desfășurării de arme în apropierea granițelor Rusiei.

Atât Casa Albă, cât și NATO au refuzat, considerând imposibile cererile Rusiei. SUA au amenințat cu sancțiuni economice majore în cazul în care Moscova își va continua operațiunile militare la graniță, iar alianța militară a solicitat retragerea forțelor ruse din Ucraina, Georgia și Moldova.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov, urmează să discute din nou marți, în aceeași zi în care președintele Volodimir Zelenski îl primește pe Boris Johnson.

scroll to top