Cea mai bună legumă? România își satisface din producția internă doar 40% din consumul de carne de porc

, , , ,
Autor:    -  
raw meat with green leaves
Fotografie de Cindie Hansen pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Din cauza focarelor de pestă porcină, România se află în topul celor mai mari importatori de carne de porc din Uniunea Europeană, în top mai aflându-se Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, țări cu probleme asemănătoare nouă, transmite TVR Info.

Astfel, țara noastră reușește să producă doar aproximativ 40% din consumul anual de carne de porc, deci 6 din 10 kg aflate pe piața internă este reprezentată de carne de import.

La carnea de pui, lucrurile stau puțin diferit. Producem mai mult decât consumăm, așa că o cantitate importantă merge la export.

Ministrul Agriculturii susține că pentru a regla balanța la carnea de porc, am avea nevoie de vreo 9 milioane de purcei în fermele de la noi din țară.

Bineînțeles că nici sectorul cărnii nu a rămas neafectat de scumpirile din ultimii ani. Anul trecut, per total, carnea de porc s-a scumpit cu 10% în România, de peste trei ori mai mult decât media blocului comunitar european.

Deși costurile cu energia sunt mai mici, în continuare carnea pe care o luăm de pe rafturile magazinelor are prețuri ridicate.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), aferente lunii februarie, cel mai mult s-a scumpit carnea de vită, cu peste 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. Apoi urmează carnea de porc, cu aproape 10% și cu 5,49%, cea de oaie.

Deși producem suficientă carne de pui și aici avem o majorare față de 2023, de puțin peste 2%.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!