ANALIZĂ Corriere della Sera: Cum le mai merge celor mai mari producători de vin din Italia?

, , , ,
Autor:    -  
Vin Italia
Foto: 123rf.com

Timp de citire: 3 minute

În 2020, piața vinului din Italia și-a închis conturile cu 3 miliarde de venituri mai puțin, echivalând cu o scădere drastică de -24% a cifrei de afaceri. Iar majoritatea companiilor au raportat pierderi. Astfel, consumul crescut de acasă nu a fost capabil să compenseze închiderea industriei ospitalității și multiplele blocaje pandemice.

Însă prima jumătate a anului 2021 a readus încrederea producătorilor de vin, scrie Corriere della Sera. Și exporturile italiene au scăzut anul trecut. După ani de creștere neîntreruptă, exporturile au inversat cursul vânzărilor de 6,3 miliarde, cu -2,4% mai puțin decât în ​​2019.

Vinăriile mici și mijlocii legate în principal de canalul Horeca au suferit cel mai mult din cauza opririlor repetate din industria HoReCa. Pe de altă parte, companiile mai mari, în special cele cu o strategie de distribuție multi-canal, au reușit să-și limiteze pierderile și chiar să obțină rezultate bune. Acesta este cazul multor companii care alcătuiesc clasamentul exclusiv al celor mai mari 106 companii italiene de vinuri (întocmit de ziarul italian Corriere della Sera).

Este un eșantion semnificativ al industriei vitivinicole naționale italiene, care reprezintă 61,8% din cifra de afaceri totală a sectorului, 62,2% din exporturi și 61,3% din cifra de afaceri internă.

Facturări de 6,7 miliarde de euro

Cei mai mari 106 producători italieni de vin au înregistrat o cifră de afaceri totală de 6,7 miliarde, din care 3,9 miliarde au provenit din exporturi. Protagoniștii acestui clasament special sunt 65 de companii private și 41 de cooperative. Multe mărci, în special din partea de sus a listei, au producție industrială care exclude proprietățile vitivinicole. Și tocmai acest tip de companie se mișcă acum decisiv pentru a-și crește dimensiunea. 

Modelul de afaceri al altor producători de vin este complet diferit, afacerea fiind în mare parte deținută de o familie de foarte mulți ani. Aceasta este una dintre caracteristicile distinctive ale pieței vitivinicole italiene, căreia multe mărci îi dau viață: Marchesi Antinori, Marchesi Frescobaldi, Marchesi Mazzei, Barone Ricasoli, Tenuta San Guido, Planeta, Donnafugata, Umani Ronchi, Tommasi, Bortolomiol, Argiolas, Montelvini, Mastroberardino, Folonari și Argiolas sunt doar unele branduri puternice, doar pentru a menționa unele dintre ele.

Cooperativele reprezintă 44,5% din cifra de afaceri totală a acestui eșantion, 35,9% din exporturi și 57% din cifra de afaceri internă, încă în fruntea listei cu Cantine Riunite și Caviro. Podiumul este completat de consorțiul Cavit din Trentino, care și-a schimbat dimensiunea după achiziționarea filialelor fostului grup La Vis.

Totuși, doar cinci companii private (cu una mai mult decât în ​​2019) se pot lăuda cu o cifră de afaceri de peste 200 de milioane. Acestea sunt Botter (cea mai mare companie privată de pe piață), Marchesi Antinori, Fratelli Martini, Iwb și Enoitalia.

Cei zece magnifici. Topul celor mai mari exportatori italieni de vin:

PRODUCĂTORVENIT OBȚINUT DIN EXPORTURI
Cantine Sgarzi Luigi99%
Farnese Group97.64%
Ruffino Gruppo95.24%
Casa Vinicola Botter Carlo & C.93.48%
Carpineto92.54%
Castellani92%
Pasqua Vigneti e Cantine90.40%
Tommasi Family Estates89%
Cantine Volpi88.24%
La Marca Vini e Spumanti86.82%

Sursa: Corriere della Sera

Piețe la distanță

În ceea ce privește exporturile, primele zece sunt conduse de Cantine Sgarzi din Emilia Romagna, deținută de familia Sgarzi care se ocupă cu îmbutelierea și comercializarea vinului în vrac și ambalat. Condus de Stefano Sgarzi, operează în sectorul comerțului cu amănuntul pe scară largă atât pe piețele europene, cât și pe cele neeuropene, unde realizează 99% din cifra de afaceri.

Afacerea este urmată de Farnese Group, cu sediul în Abruzzo, (97,6% din cifra de afaceri totală realizată în străinătate) și Ruffino Group (95,24%). La poalele podiumului putem găsi alți jucători importanți, printre care Pasqua Vigneti și Cantine di Verona.

Acesta din urmă se mândrește cu filiale în Statele Unite, precum și pe piețele asiatice care par din ce în ce mai promițătoare pentru vinul italian.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!