Închide

Analiză ONV LAW: România ar putea atrage un volum de investiţii de cel puţin 2 miliarde euro

Avatar
money, bank notes, euro notes

Fotografie de MabelAmber pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ca urmare a noului context geopolitic, România ar putea atrage noi investiţii în volum de până la 2 miliarde euro până la finalul anului, arată o analiză a casei de avocatură ONV LAW. Domeniile agribusiness, IT&C, retail, auto sau logistic sunt cele în care se prefigureaza noi investiţii.

”Ca urmare a noului context geopolitic, România ar putea atrage noi investiţii în volum de până la 2 miliarde euro până la finalul anului”, conform datelor publice şi negocierilor existente în piaţă la jumătatea anului, analizate de ONV LAW.

Potrivit analizei, România avansează pe un trend ascendent în ceea ce priveşte atractivitatea investiţională, volumul investiţiilor străine crescând cu peste 50% până la jumatatea anului curent, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021.

Ucraina a reprezentat până nu demult un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut în plan investiţii majore de business în ţara vecină, în principiu datorită facilităţilor fiscale şi a forţei de muncă accesibile. Războiul declanşat la începutul anului a schimbat însă aceste perspective, iar România se numără acum printre ţările care absorb o mare parte a capitalului străin disponibil, alături de Polonia. Alături de noi investiţii preconizate, mai multe companii şi-au relocat sau au în plan să îşi mute activitatea din Ucraina sau Rusia în ţara noastră, ceea ce reprezintă de asemenea noi investiţii locale.

Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele în care se prefigurează noi investiţii. Zonele care prezintă interes pentru investitori cu capital străin sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat şi Crişana, datorită apropierii de vestul Europei, dar şi cele din Moldova, din vecinătatea Ucrainei.

Şi sectorul agribusiness va înregistra o creştere a investiţiilor străine în perioada următoare, în special pentru producţia de îngrăşăminte sau procesare, apreciază specialiştii ONV LAW. Deja 4 companii din Ucraina şi Rusia au anunţat relocarea activităţilor în zona de sud a României.

“România se află într-o poziţie avantajată în acest moment, aşa cum nu a fost de multe ori în istoria sa. Alături de siguranţa teritorială, România trebuie să asigure investitorilor străini stabilitate fiscală şi predictibilitate, precum şi un mecanism birocratic mai flexibil. De asemenea, este necesară o strategie de educaţie solidă, pentru pregătirea următoarelor generaţii care vor constitui forţa de muncă locală. Acesta ar putea fi un moment determinant pentru România, pentru mulţi ani de acum înainte”, declară Radu Nemeş, managing partner ONV LAW.

Între companiile care intenţionează să investească în România în perioada următoare se numără grupuri originare din Italia, Germania, Franţa şi SUA, potrivit analizei.

Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital.

scroll to top