Închide

ANALIZĂ Reuters: Cine sunt cumpărătorii europeni ai petrolului rusesc?

Avatar
petrol, tank, gas pump

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană a fost de acord să interzică cea mai mare parte a importurilor de ţiţei şi produse petroliere ruseşti, în ultima sa rundă de sancţiuni impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, iar Reuters a realizat o analiză privind cantitatea de petrol cumpărată de ţările membre din Rusia.

Interdicţia asupra importurilor de ţiţei transportat pe mare va fi introdusă treptat, în şase luni, iar pentru produsele rafinate transportate pe mare, peste opt luni. Măsura exclude livrările prin conducta de petrol Drujba, care aprovizionează rafinăriile din Europa de Est şi estul Germaniei.

Cu toate acestea, mulţi cumpărători europeni au suspendat în mod voluntar achiziţiile de petrol rusesc sau au anunţat planuri de a-l elimina treptat, ceea ce înseamnă că importurile de petrol rusesc vor fi reduse cu aproximativ 90%.

Cine și cât cumpără?

Europa a fost destinaţia pentru aproape jumătate din exporturile de ţiţei şi produse petroliere ale Rusiei înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

UE a importat 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) de ţiţei în 2021, inclusiv 0,7 milioane de barili pe zi prin conductă, precum şi 1,2 milioane de barili pe zi de produse petroliere rafinate, arată datele AIE.

Germania a fost principalul cumpărător de petrol rusesc din UE, importând 687.000 bpd de ţiţei şi 149.000 bpd de produse rafinate, în noiembrie 2021, pe baza celor mai recente date AIE.

Germania a fost, de asemenea, cel mai mare importator al UE de ţiţei rusesc prin conductă, 555.000 bpd în 2021, în timp ce Polonia a importat 300.000 bpd de ţiţei.

Ambele ţări se află pe ruta de nord a conductei Drujba, principala rută de tranzit pentru exporturile ruseşti de petrol către Europa.

Ţările de Jos, principalul centru comercial al Europei, a fost al doilea cel mai mare importator de ţiţei rusesc şi cel mai mare importator al UE de produse rafinate ruseşti.

Olandezii au importat 414.000 bpd de ţiţei şi 335.000 bpd de produse rafinate, în noiembrie 2021.

Ţările de pe ruta de sud a conductei Drujba care traversează Ucraina sunt dependente în mod special de importurile de ţiţei ruseşti.

Petrolul rusesc a reprezentat 92% din importurile de ţiţei din Slovacia în noiembrie 2021. Pentru cei care importă pe mare, petrolul rusesc a reprezentat 87% din importurile din Lituania şi 84% din importurile Finlandei, în noiembrie 2021, arată datele AIE. Spre deosebire de țările dezvoltate din vest, ambele ţări estice au spus că nu mai cumpără din Rusia.

scroll to top