Închide

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, seceta din Europa era de două ori mai extinsă

Avatar
flower, life, crack

Fotografie de klimkin pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Înregistrând o diminuare de la jumătatea lunii iunie, seceta a coborât la începutul lunii august până la cel mai scăzut nivel al său de la începutul anului 2022 în Europa şi pe întregul litoral mediteraneean, potrivit celor mai recente date furnizate de European Drought Observatory (EDO), care au fost analizate de AFP.

În intervalul 1-10 august 2023, seceta din sol afecta 28% din teritoriul european şi coastele mediteraneene din Orientul Apropiat şi din Africa, înregistrând cel mai scăzut nivel al său începând din ianuarie 2022.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, seceta era de două ori mai extinsă (55,8%), potrivit AGERPRES.

Acest indicator european, actualizat la fiecare 10 zile, se bazează pe anomalii ale precipitaţiilor, umiditatea din sol şi starea vegetaţiei, în funcţie de regiuni şi de tipurile de climă. În schimb, el nu ţine cont de nivelul apelor freatice, care au rămas, de exemplu, în Franţa, la un nivel anormal de scăzut.

Deşi seceta din soluri este mai puţin accentuată în 2023, după un an 2022 extrem de arid, datele recente au un caracter excepţional. Procentul suprafeţelor afectate de secetă nu a scăzut decât foarte rar sub pragul de 30% începând din primăvara 2021. Între 2012 – anul ce a marcat debutul măsurătorilor efectuate de EDO – şi 2018, s-a întâmplat foarte rar ca acest prag să fie atins.

La începutul lunii august 2023, ţările din Europa Centrală, care erau foarte afectate la începutul verii, au ieşit progresiv din episodul de secetă, cu 26% din suprafeţe vizate în Germania (comparativ cu 96% în perioada de vârf secetos) şi cu 67% în Polonia (comparativ cu 95%).

Aceeaşi tendinţă a fost observată şi în Franţa, unde 21% dintre suprafeţe erau afectate de secetă în acest an la începutul lunii august, comparativ cu 64% la începutul lunii iunie.

La începutul lui august 2023, cele mai afectate ţări au fost Lituania (84%), Armenia şi Islanda (ambele cu 82%) şi Estonia (76%).

scroll to top