Închide

Încă un scandal la Viena. Tatuajul electoral al ministrului Mediului, truc publicitar (permanent) stupid

Avatar
Klima Ticket

Gag de marketing ecologic: tatuajul cu biletul climatic. Foto: APA/FLORIAN WIESER/DerStandard

Timp de citire: 2 minute

Încă un scandal la Viena. Opinia publică austriacă se arată consternată. Să oferi un cadou de 1.095 de euro unor tineri cu chef de petrecere pentru ca aceștia să devină spații publicitare pentru tot restul vieții lor nu este deloc amuzant.

Leonore Gewessler, ministrul Mediului din guvernul Nehammer, atrage privirile într-un mod izbitor vara aceasta, scrie DerStandard. Dar nu, nu pentru că ar fi o bombă sexy. Ci pentru că în weekend, ministrul austriac pentru climă a vizitat Festivalul Frequency. Acolo, ea i-a admonestat pe tineri: toată lumea ar trebui să-și curețe mizeria.

“Nu aruncați aiurea dozele!”

Într-un videoclip, ea le-a reamintit, de asemenea, să bea suficiente lichide.

“Este foarte cald! Hidratați-vă!”

Campanie publicitară revoltătoare

Apoi însă, Gewessler a propagat la fața locului o altă campanie neconvențională: primele trei persoane care și-au tatuat un “tichet climatic” au primit gratuit biletul de transport în comun pentru un an.

La prima vedere, ideea ar putea fi oarecum amuzantă – la o privire mai atentă, nu prea. Să le oferi tinerilor cu chef de petrecere un cadou în valoare de 1.095 de euro în schimbul permanentizării unui tatuaj climatic pentru tot restul vieții lor? În numele statului? Pe bune?

Trucul publicitar de categoria “marketing verde” e de prost gust: dacă nu-ți permiți biletul climatic, ar trebui să renunți la pielea ta ca spațiu publicitar. Bineînțeles că toată lumea este liberă să se tatueze – ce vrea, când vrea, unde vrea. Dar statul și miniștrii ar trebui să stea deoparte – și să nu comercializeze serviciile publice prin campanii publicitare bizare.

Gewessler face orice să devină cât mai vizibilă. S-a și tatuat la festival cu un bilet climatic cam fals, atâta timp cât tatuajul era doar temporar, nu precum cel solicitat tinerilor în schimbul tansportului gratuit.

Presa de la Viena spune că ea este în cărți ca un candidat de top pentru alegerile europene din primăvară – și se pare că este deja implicată până în gât în campania electorală.

scroll to top