Închide

Apel semnat de 107 europarlamentari pentru eliminarea tarifelor de roaming dintre UE și Republica Moldova

Avatar
mobile phone, business, phone

Fotografie de bssmadeit pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a anunțat vineri că a transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare pe care a co-semnat-o, alături de alți 106 europarlamentari, în care a cerut un acord bilateral pentru eliminarea tarifelor de roaming dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, potrivit agenției de presă Moldpres.

În ultimii ani, peste 2,4 milioane de cetățeni din Republica Moldova au călătorit de peste nouă milioane de ori în UE, notează autorii scrisorii.

”Eliminarea tarifelor de roaming trebuie să fie un pas firesc care va aduce un avantaj concret și imediat cetățenilor Republicii Moldova, precum și cetățenilor UE care călătoresc în Moldova. La începutul anului, România și Moldova au eliminat tarifele de roaming. Acordul bilateral cu UE va elimina tarifele de roaming cu toate țările Uniunii Europene”, potrivit lui Siegfried Mureșan.

Acesta a adăugat că Republica Moldova este o țară candidată la Uniunea Europeană care

”… realizează progrese impresionante în implementarea reformelor necesare integrării europene – deși este constant șantajată pentru acest lucru de către Federația Rusă. Acordul privind eliminarea tarifelor de roaming va fi un nou semnal puternic privind continuarea integrării europene a Republicii Moldova”, a conchis Mureșan.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, a transmis, tot pentru Moldpres, că salută inițiativa europarlamentarilor, precizând că Republica Moldova acordă un interes sporit pentru obținerea liberalizării roaming-ului cu statele membre ale Uniunii Europene:

”Țara noastră acordă un interes sporit pentru obținerea liberalizării roaming-ului cu statele membre ale Uniunii Europene. Acest fapt se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni, atât cei care călătoresc în scop turistic, cât și în cazul celor care fac călătorii de afaceri, participă la o conferință internațională sau sunt în vizită la cei apropiați în spațiul comunitar. Am demonstrat în plan bilateral, că este posibil de realizat acest fapt prin semnarea unui acord cu România. La momentul actual, implementarea acestuia are loc cu succes, operatorii ambelor state aplicând tarife reduse de care se bucură cetățenii ambelor state. În cadrul discuțiilor pe canale diplomatice, majoritatea statelor membre ale UE și-au arătat deschiderea pentru inițiativa țării noastre, acest subiect având susținerea politică a UE și este pe agenda discuțiilor despre reducerea costurilor de roaming, însă este necesară examinarea suplimentară a condițiilor legale pentru încheierea unui Acord bilateral pe termen lung între țara noastră și Uniunea Europeană”.

scroll to top