Închide

Întrebarea momentului: Își permit patronii IMM-urilor majorarea salariului minim?

Avatar
Imm Uri Probleme Antreprenori

Foto: bursa.ro

Timp de citire: 3 minute

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre decizia guvernanților de a majora salariu minim brut pe economie, dar și ce impact ar avea asupra companiilor. Nu cred că există om de afaceri în România care să nu îşi dorească să plătească mai bine angajaţii. Însă, până la urmă, totul ţine de calculele economice”, a precizat analistul economic.

“Îşi permit firmele să crească salariile brusc, aşa cum îşi doreşte Guvernul? Unele pot, altele nou, mai ales cele din sectorul IMM-urilor pentru care scăderea accentuată a consumului, inflația, le-au erodat puternic business-urile iar multe dintre ele se gândesc deja să dea oameni afară. Așa că, pentru multe firme, creșterea salariilor e o misiune aproape imposibilă în actualul context.

Vor să crească salariul minim din pix

Asistăm, în prezent, la un adevărat dialog al surzilor. Pe de o parte, autoritățile vor să crească salariul minim din pix, la 3000 de lei brut, cu gândul că, urmare a acestei decizii, și salariile lor vor crește pentru că sunt strâns legate de dinamica acestui câștig minim, iar pe de altă parte avem patronatele și sindicatele care vor o gură de oxigen – creșterea salarială să nu fie taxată de stat. Altfel spus, dacă salariul minim crește la 3000 lei brut, oamenii să primească și banii pe care, în mod normal, firmele ar fi trebuit să îi dea statului.

Dialog al surzilor

E un  dialog al surzilor pentru că nu mă aștept ca autoritățile să accepte propunerile mediului de afaceri și solicitările sindicatelor și să meargă pe propunerea lor, fără să se gândească la impact. De altfel, în prezent, Guvernul nu a prezentat niciun studiu de impact legat de efectul creșterii salariului minim la 3000 lei. Cine va câștiga, cine va pierde, dacă mediul de business are de unde să crească salariile la nivel cerut de ei.

Pentru oamenii plătiți cu salariul minim, diferența între cât câștigau până acum, aprox. 1500 lei și cei 1800 de lei pe care i-ar primi de la 1 ianuarie, nu este foarte mare. Ce poți face cu 300 de lei în plus pe lună, având în vedere inflația uriașă.

Un cui bătut în sicriul economic românesc

Și să nu uităm un lucru firmele vor trece în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează toate aceste creșteri salariale, așa că să nu ne așteptăm ca cei 300 de lei să mai valoreze la fel ca acum într-un orizont de 3-4 luni.

Fără un studiu de impact, fără să iei în calcul fragilitatea firmelor, decizia de majorare a salariului minim e doar încă o măsură luată din pix, care va însemna încă un cui bătut în sicriul economic românesc”, a declarat Adrian Negrescu, citat de dcnews.ro.

Premierul Ciucă a precizat că la nivelul Guvernului vor avea loc discuții privitoare la creșterea salariului minim.

”Vom avea întâlnirea tripartită la Guvern și împreună vom stabili tot ceea ce este legat de salariul minim (…) În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile”, a spus Nicolae Ciucă.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament.

scroll to top