Închide

Apple acceptă o înțelegere de 25 de milioane $ cu SUA în legătură cu angajarea de imigranți

Avatar
apple logo on glass window

Fotografie de Laurenz Heymann pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Apple Inc. va plăti 25 de milioane de dolari pentru a soluționa plângerile Departamentului de Justiție al SUA potrivit cărora compania a favorizat în mod ilegal muncitorii imigranți în detrimentul cetățenilor americani și a deținătorilor de carte verde pentru anumite locuri de muncă, a anunțat joi agenția, potrivit Reuters.

Într-o declarație, Departamentul de Justiție a afirmat că Apple nu a recrutat cetățeni americani sau rezidenți permanenți pentru locuri de muncă eligibile pentru un program federal care permite angajatorilor să sponsorizeze lucrători imigranți pentru cărți verzi, încălcând astfel o lege federală care interzice discriminarea pe baza cetățeniei.

Înțelegerea este cea mai mare tranzacție încheiată vreodată de Departamentul de Justiție care implică reclamații de discriminare pe bază de cetățenie, a precizat agenția. Acesta prevede ca Apple să plătească 6,75 milioane de dolari în penalități civile și 18,25 milioane de dolari către un număr nespecificat de lucrători afectați.

Într-o declarație, Apple a declarat că, “în mod neintenționat, nu a respectat standardul DOJ”.

“Am implementat un plan de remediere robust pentru a ne conforma cerințelor diferitelor agenții guvernamentale, în timp ce continuăm să angajăm lucrători americani și să ne dezvoltăm în SUA”, a precizat compania.

Potrivit Departamentului de Justiție, Apple nu a anunțat pe site-ul său web posturile vacante care erau eligibile pentru acest program, cunoscut sub numele de programul de certificare permanentă a forței de muncă sau PERM, așa cum face în mod obișnuit pentru alte posturi. Iar compania a cerut candidaților pentru aceste locuri de muncă să trimită prin poștă cereri pe hârtie, deși permite de obicei depunerea de cereri electronice, a precizat departamentul.

“Aceste proceduri de recrutare mai puțin eficiente au dus aproape întotdeauna la puține sau chiar nici o cerere pentru posturile PERM din partea solicitanților a căror permisiune de muncă nu expiră”, a declarat departamentul.

Departamentul de Justiție nu a precizat ce locuri de muncă ale Apple au fost afectate de procedurile de recrutare sau cum ar fi putut beneficia Apple de pe urma acestora.

Forța de muncă străină poate fi adesea mai ieftină decât angajarea de lucrători americani, iar imigranții care se bazează pe angajatorii lor pentru sponsorizarea cărții verzi sunt văzuți ca fiind mai puțin predispuși să plece pentru un alt loc de muncă.

Împreună cu plata, Apple a fost de acord să își alinieze recrutarea pentru locurile de muncă PERM la practicile sale normale. Compania va trebui să efectueze o recrutare mai amplă și să își instruiască angajații cu privire la legile antidiscriminare, potrivit acordului.

scroll to top