Închide

Apple acordă reduceri la iPhone-urile vândute pe cea mai mare piaţă globală de smartphone-uri

Avatar
Apple Iphone 15 Pro Lineup Color Lineup 230912 Big.jpg.large

foto: apple.com

Timp de citire: 2 minute

Apple oferă discounturi surprinzătoare la telefoanele iPhone vândute în China, reducând preţurile cu amănuntul cu 500 de yuani (70 de dolari), pe fondul sporirii concurenţei pe cea mai mare piaţă globală de smartphone-uri, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Gigantul american a anunţat luni pe site-ul său din China că redus preţurilor unor iPhone-uri cu 5%. Promoţia, care va fi valabilă în perioada 18-21 ianuarie, a fost intitulată eveniment de Anul Nou Lunar, sărbătorit la a doua lună nouă de la solstiţiul de iarnă.

Vânzările celui mai recent model din gama iPhone 15 au fost mai slabe în China, comparativ cu modelele precedente. Apple a câştigat teren pe piaţa din China după ce sancţiunile adoptate de Washington în 2020 au întrerupt accesul Huawei la cipurile produse de marii producători, precum TSMC. Revenirea în forţă a competitivităţii telefoanelor Huawei i-a permis grupului chinez să recupereze o parte din cota de piaţă pierdută, iar acum Huawei a început să îşi dezvolte propriul său ecosystem software capabil să concureze cu iOS de la Apple şi Android de la Alphabet Inc.

În prima săptămână din acest an, vânzările iPhone în China au scăzut cu 30%, comparativ cu perioada similară din 2023, susţin analiştii de la Jefferies, iar pe ansamblul anului trecut s-a înregistrat un declin de 3%. Tendinţa de scădere a vânzărilor de telefoane iPhone în China se agravează şi este posibil ca grupul american Apple să înregistreze un nou declin al volumelor în acest an, avertizează Jefferies.

De ani de zile Apple nu a redus preţurile pentru cele mai recente modele iPhone. Platformele de cumpărături online, inclusiv Pinduoduo, au redus preţurile pentru iPhone 15 şi iPhone 15 Pro cu 16% de la începutul anului.

Nicole Peng, de la firma de cercetare de piaţă Canalys, spune că discounturile nu ar trebui să reprezinte o surpriză, ţinând cont că Apple este sub presiune pentru a-şi majora vânzările pe plan global, în special în China, pe fondul sporirii concurenţei şi a reticenţei în creştere a fanilor Apple faţă de modernizarea dispozitivelor.

„Este clară revenirea Huawei. Unii consumatori chinezi ar putea prefera să folosească Huawei din patriotism”, declară Peng.

Canalys se aşteaptă ca în 2024 vânzările Apple să rămână nemodificate pe plan global şi să înregistreze un uşor declin în China.

Reprezentanţii Apple nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.

scroll to top