FIFPro către fotbaliștii străini: Feriți-vă de România! Justin Ștefan, LPF: ”E o obrăznicie!”


Autor:    -  
Goal Line
Fotografie de Nathan Rogers pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor, a emis un avertisment către jucătorii care vor să se transfere în Algeria, China, Grecia (Liga 2), Libia, România, Arabia Saudită şi Turcia. Sindicatul le recomandă fotbaliştii străini să nu se transfere în ţările respective, “din cauza încălcărilor contractuale sistematice şi pe scară largă”, după cum AFACERI.news scria AICI.

În România şi în Turcia, există de mai mult timp problema încălcării contractelor de către mai multe cluburi, inclusiv a neplăţii salariilor, notează FIFPro.

“Numărul ridicat de cluburi din România care intră în procedură de insolvenţă continuă să aibă consecinţe severe pentru jucători, împingându-i în proceduri de insolvenţă fără sfârşit, cu şanse infime sau chiar nule de obţinere a unei compensaţii”, a adăugat sindicatul internaţional.

Secretarul general al Ligii acuză ”chestiuni politice”

Într-o intervenție pe această temă la postul Pro Arena, Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), care organizează competiția din primul eșalon al fotbalului românesc, a acuzat politizarea temei din partea sindicatului jucătorilor:

”E clar că astfel de chestiuni au mai degrabă o conotație de natură politică. Din punctul nostru de vedere, numărul de litigii pe Liga 1 a fost în sezoanele anterioare destul de mic. Ca atare, cred că se exagerează. Există o politică a fotbalului la nivel european, făcută prin intermediul organismelor internaționale, de genul FIFPro, FIFA, UEFA. Mi se pare deranjant, în contextul în care nimeni nu îi obligă pe jucătorii care vin în România să semneze cu cluburile de aici. Este o chestiune de natură politică, o obrăznicie din partea FIFPro să aibă o astfel de atitudine, în contextul în care responsabilitatea semnării contractelor este a celor care le semnzează!”, a spus el, citat de Gazeta Sporturilor.

În apărarea competiției pe care o organizează forul în a cărui conducere se află, Ștefan susține că problemele nu sunt la prima ligă, ci la eșaloanele inferioare:

”Noi știm numărul de litigii la nivelul Ligii 1. Sunt câteva zeci, dar nu este ceva dezastruos. Nu este o analiză corectă. E posibil ca la nivelul ligilor inferioare să ai mai multe litigii, iar situația de acolo să o denatureze pe cea din Liga 1. Dacă faci analiza pe toate eșaloanele competiționale, poți avea probleme. În realitate, dacă te uiți la numărul de litigii, vezi că provin de la 2-3 cluburi, în timp ce 13 cluburi se descurcă. Situația poate fi denaturată”, a adăugat Justin Ștefan.

Justin Ștefan a vorbit și despre modalitățile prin care LPF încearcă să evite probleme financiare pentru cluburi pe viitor.

Sunt două direcții, cea mai importantă fiind legată de plafonarea bugetului de salarii.

”Ar trebui să apară o modificare pe regulamente în perioada imediat următoare. Să se modifice sistemul de monitorizare, să se facă din 3 în 3 luni, să nu mai existe sincopa pe zona de primăvară-vară. Cealaltă măsură este să plafonezi salariile cuvenite zonei sportive, adică jucătorilor, staff-ului tehnic și medical, raportat la bugetul de venituri pe anul anterior. Este clar că în măsura în care depășești veniturile vei ajunge într-o situație neplăcute. Vrem să limităm acele cesiuni de creanță, care doar împing datoriile spre viitor. Credem că ar responsabiliza cluburile să știe că au 70-80% din veniturile anului trecut pentru bugetul de salarii”, a declarat secretarul general al LPF.

Aceste soluții au mai fost evocate în nenumărate alte rânduri în spațiul public, însă orice decizie de acest fel ar trebui luată în Adunarea Generală a LPF, unde reprezentanții cluburilor se opun în mod constant unei măsuri radicale.

”Cluburile promovate din Liga 2 vin cu ceva probleme. Acolo sunt alte sume de bani disponibile. Ca atare, dacă vrei să forțezi promovarea în Liga 1, trebuie să îți dezechilibrezi bugetul. Dacă țintești mai sus decât se poate în Liga 1, ajungi să ai probleme. Dacă Clinceniul ar fi rămas la un obiectiv rezonabil, fără prime de obiectiv foarte mari, cred că n-ar fi ajuns să aibă acele probleme. Este opinia mea”, a încheiat secretarul general al LPF.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!