Închide

ARPIM: Totalul exporturilor de medicamente din România a fost de peste 1 miliard de euro, în 2023

Avatar
vitamins, pills, pharmacy

Fotografie de Ri_Ya pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Totalul exporturilor de medicamente din România a fost aproximativ 1,25 de miliarde de euro în anul 2023, în condiţiile în care producţia internă se ridică la aproape 800 de milioane de euro, potrivit declarațiilor făcute de directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

De asemenea, acesta a precizat, potrivit Agerpres, că preţul mic al medicamentelor existent în România face ca angrosiştii de medicamente să le cumpere de pe piaţa internă şi să le revândă în ţări unde preţurile sunt mai mari, obţinând, astfel, profit.

“Noi avem o piaţă liberă în Uniunea Europeană pentru medicamente, ori această situaţie generează nişte particularităţi pentru piaţa farmaceutică din România, care sunt importante şi sunt una din sursele care generează dispariţia medicamentelor din România. Preţul mic în România, aşa cum spuneam, stabilit la nivel minim european, devine tentant pentru angrosiştii de medicamente care sunt tentaţi să cumpere din România şi să revândă aceste medicamente pe pieţe unde preţurile sunt mult mai mari. Un asemenea fenomen poartă denumirea oficială de comerţ intra-comunitar. El, practic, distorsionează piaţa farmaceutică din România, fiindcă sunt cantităţi importante de medicamente care părăsesc România şi sunt comercializate pe aceste pieţe, în detrimentul pacienţilor români. La nivelul anului trecut, totalul exporturilor de medicamente, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, a fost undeva în jurul a 1,25 miliarde de euro şi, dacă adunăm toate datele referitoare la producţia internă de medicamente, ajungem undeva spre 800 de milioane de euro. Deci, dacă toată producţia de medicamente din România ar fi exportată, tot n-am ajunge la cifra de 1,25 de miliarde, care reprezintă nivelul exporturilor din România”, a afirmat reprezentantul ARPIM.

Potrivit directorului ARPIM, estimările asociației arată că aproximativ jumătate din producţia internă rămâne în România şi cealaltă jumătate este exportată.

“Deci, nivelul comerţului paralel cu medicamente sau comerţ intracomunitar este cam de 800 de milioane de euro la o piaţă (locală – n. r.) care la nivel de preţ de producător este cam de 6,2 miliarde de euro, deci undeva în jurul a 15 – 17% din totalul pieţei farmaceutice este reprezentat de medicamentele care ies din România şi care afectează accesul pacienţilor la medicamente”, a subliniat Zaharescu.

Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au organizat sâmbătă, la Sinaia, seminarul
“Concurenţa în domeniul farmaceutic”.

scroll to top