AstraZeneca reia testele pentru vaccinul anti-COVID-19, după ce le suspendase marți
Concernul farma britanico-suedez AstraZeneca a reluat studiile clinice ale vaccinului său COVID-19, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, după ce a primit undă verde de la autoritățile britanice de reglementare și control în domeniul farmaceutic, a nunțat sâmbătă compania.
Studiile de ultimă fază ale vaccinului experimental au fost suspendate săptămâna aceasta după ce un subiect din Marea Britanie a dezvoltat o boală neurologică, punând la îndoială posibilitatea lansării cât mai timpurii a vaccinului pe scară largă.
”La 6 septembrie, procesul standard de control a determinat o suspendare din proprie inițiativă a tuturor studiilor la nivel global, pentru a permite revizuirea datelor de siguranță a vaccinului experimental de către comitete independente și autorități de reglementare internaționale”, a transmis AstraZeneca.
Compania a adăugat că experții au recomandat Autorității de Reglementare în Sănătate și a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) să reia studiile în Marea Britanie, întrucât compania poate asigura securitatea sanitară a participanților.
Pacientul implicat în studiu suferise de simptome neurologice asociate cu o tulburare inflamatorie rară a coloanei vertebrale, sub forma unei mielite transverse. AstraZeneca a comunicat că nu poate dezvălui informații medicale suplimentare.
Guvernele din întreaga lume sunt într-o cursă nebunească pentru un vaccin care să contribuie la diminuarea pandemiei, care a provocat până acum peste 900.000 de decese și un tumult economic la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a semnalat că cercetările AstraZeneca pentru obținerea vaccinului ar fi cele mai promițătoare.
Suspendarea studiilor de fază 3 a avut loc după publicarea unor rapoarte conform cărora Statele Unite vizează autorizarea rapidă sau aprobarea unui vaccin înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
Principalii dezvoltatori de vaccinuri din SUA și Europa s-au angajat să susțină standardele științifice de siguranță și eficacitate pentru vaccinurile lor experimentale și să nu cadă în cursa presiunilor politice pentru a grăbi procesul.
AstraZeneca a acceptat deja să furnizeze aproape trei miliarde de doze guvernelor din întreaga lume de îndată ce vaccinul va fi autorizat – mai mult decât orice alt proiect similar de dezvoltare a unui vaccin.