Închide

Echipa OMS, în Wuhan: Scăparea virusului din laborator, ”extrem de improbabilă”

Avatar
alert, corona, keep

Fotografie de Syaibatulhamdi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Potrivit sefului echipei de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), aflată la Wuhan, China, pentru a investiga originile COVID-19, ancheta efectuată a scos la iveală noi informaţii, dar nu a schimbat radical imaginea pandemiei, informează AFP şi Reuters.

La finalul anchetei de patru săptămâni, desfășurată la Wuhan, în China, echipa de experți internaționali OMS a anunţat marţi că nu a putut depista originile pandemiei de COVID-19, precizând, totuși, că ipoteza conform căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un laborator este ”extrem de improbabilă”, însă fără a reuşi să identifice animalul care a stat la baza maladiei, anunță AFP.

Ipoteza cea mai probabilă este transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om, potrivit lui Peter Ben Embarek, şeful delegaţiei OMS la Wuhan.

De asemenea, Embarek a mai spus că transmiterea virusului prin lanţul frigorific este o posibilitate, recomandând cercetări suplimentare, potrivit Reuters. ”Lanţul frigorific” se referă la transportul şi comerţul alimentelor congelate. China a sugerat ideea conform căreia virusul ar putea fi transmis prin alimente congelate anunţând în mod repetat descoperirea unor urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor importate.

Peter Ben Embarek, specialist OMS în bolile animalelor, a mai declarat că ancheta de aproape o lună desfăşurată în Wuhan nu a schimbat în mod radical informaţiile despre pandemie.

Ştim că virusul poate supravieţui în condiţiile care se găsesc în aceste medii reci, îngheţate, dar nu ştim exact dacă virusul se poate transmite la oameni sau în ce condiţii, a precizat acesta în cadrul conferinţei de presă, potrivit Reuters.

Embarek a mai spus că ar fi util să se analizeze dacă un animal sălbatic congelat, aflat într-o piaţă, în condiţii propice, poate favoriza transmiterea rapidă a virusului. Acesta a mai spus că demersurile pentru identificarea originilor coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, dar este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan.

Liang Wannian, şeful delegaţiei de cercetători chinezi, a declarat că transmiterea de la un animal este probabilă, dar acesta nu a ”fost încă identificat”, potrivit AFP.

Nu există probe suficiente (…) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019, a precizat Liang Wannian.

Echipa de experţi a sosit în Wuhan pe 14 ianuarie şi, după două săptămâni de carantină, a vizitat locuri-cheie inclusiv piaţa de fructe de mare Huanan, locul primului focar de infectări, precum şi Institutul de Virologie din Wuhan, care a fost implicat în activitatea de cercetare referitoare la coronavirus.

scroll to top