Atacurile rebelilor yemeniți asupra câmpurilor de petrol saudite saltă țițeiul la noi maxime

, , ,
Autor:    -  
Yemen Houthi Atac
Sursa foto: REUTERS/Khaled Abdullah.

Timp de citire: 4 minute

Forțele rebele Houthi din Yemen au lansat duminică atacuri cu drone și rachete în inima industriei petroliere a Arabiei Saudite, inclusiv la o instalație saudită a companiei Aramco de la Ras Tanura, vitală pentru exporturile de petrol, în ceea ce Riyadh-ul a numit un ”atac eșuat asupra securității energetice globale”, relatează Reuters.

Ministerul saudit al energiei a declarat că nu au existat victime omenești sau pierderi materiale din cauza atacurilor.

Ministerul Apărării de la Riyadh a declarat că a interceptat o dronă militară care venea dinspre mare înainte de a-și atinge ținta – o facilitate de depozitare a petrolului de la Ras Tanura, unde se află o rafinărie uriașă, precum și cea mai mare instalație de încărcare maritimă a petrolului din lume.

Bucăți de șrapnel dintr-o rachetă balistică a căzut lângă un complex rezidențial din Dhahran, utilizat de compania saudită Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, controlată de statul saudit, au transmis autoritățile.

Atacurile au săltat cotațiile la țițeiul Brent la peste 70 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ianuarie 2020, în timp ce cotațiile futures ale țițeiului din SUA au atins cel mai înalt nivel din octombrie 2018.

Siturile atacate sunt situate pe coasta saudită a Golfului Persic, peste apă față de Iran și în apropierea coastelor Irakului și Bahrain-ului, care găzduiește Flota a Cincea a Marinei SUA. Yemenul se află la mii de km spre sud-vest, la Golful Aden.

Rebelii Houthi, care poartă o luptă crâncenă de șase ani cu o coaliție condusă de Arabia Saudită, au revendicat atacurile și au mai anunțat că au atacat ținte militare în orașele saudite Dammam, Asir și Jazan.

“Astfel de acte de sabotaj nu vizează doar Regatul Arabiei Saudite, ci și securitatea și stabilitatea aprovizionării cu energie a lumii și, prin urmare, securitatea energetică a economiei globale”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului saudit într-o declarație preluată de presa de stat.

Coaliția condusă de Arabia Saudită anunțase anterior că a interceptat 12 drone militare care vizau ”ținte civile”, fără a specifica o locație anume, precum și două rachete balistice lansate către Jazan.

Provincia de Est a Arabiei Saudite găzduiește majoritatea facilităților de producție și export de țiței ale Aramco.

În 2019, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a fost zguduită de un atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor petroliere, la doar câțiva km de facilitățile atacate duminică. La acea dată, Riyadh-ul a acuzat Iranul pentru atac, acuzație negată de Teheran. Și acel atac a fost revendicat de rebelii Houthi, însă Riyadh-ul susținea că atacul nu a provenit dinspre Yemen. Incidentul de acum doi ani a obligat Arabia Saudită să închidă temporar facilități responsabile cu producția a mai mult de jumătate din cantitatea brută de țiței a țării, provocând o creștere bruscă și semnificativă a cotațiilor.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Yahya Sarea, a declarat că milițiile rebele au lansat 14 drone și 8 rachete balistice într-o ”operațiune amplă care a vizat inima Arabiei Saudite”.

Rebelii au intensificat recent atacurile transfrontaliere asupra Arabiei Saudite, într-un moment în care Statele Unite și Națiunile Unite fac presiuni pentru încetarea focului și pentru reluarea negocierilor politice blocate, pentru a pune capăt războiului.

Joi, mișcarea Houthi a anunțat că a lansat o rachetă asupra unei fabrici de distribuție a produselor petroliere Aramco din orașul Jeddah de la Marea Roșie, pe care rebelii o atacaseră și în noiembrie 2020, lovind un rezervor de stocare. Aramco și autoritățile saudite nu au comentat în legătură cu afirmația de joi.

Alianța militară condusă de saudiți a intervenit în Yemen în martie 2015, după ce rebelii Houthii au răsturnat guvernul de la Sanaʽa, susținut de Arabia Saudită. Conflictul este văzut pe scară largă în regiune ca un război între Arabia Saudită și Iran, purtat prin proxy.

Colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Riyadh și al coaliției militare conduse de Arabia Saudită, a declarat că Ministerul va lua ”toate măsurile de descurajare necesare pentru a-și proteja avuția națională”.

Anterior, coaliția anunțase că a efectuat atacuri aeriene asupra obiectivelor militare Houthi din Sanaʽa și din alte regiuni yemenite în cursul zilei de duminică și a avertizat că ”civilii și obiectele civile din Regatul Saudit reprezintă o linie roșie”.

al-Malki a mai spus că rebelii Houthi au fost încurajați de faptul că noua administrație americană a revocat în februarie statutul de ”organizație teroristă” cu care fuseseră desemnate grupările rebele din Yemen, statut impus de administrația fostului președinte Donald Trump și susținut de Riyadh.

Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni pentru doi lideri militari Houthi, ceea ce a reprezentat stabilirea primelor măsuri punitive împotriva rebelilor de către administrația președintelui Joe Biden, în urma recrudescenței atacurilor asupra orașelor saudite și a intensificării luptelor în regiunea Marib din Yemen.

În februarie, Biden a anunțat stoparea sprijinului SUA pentru operațiunile ofensive ale coaliției formate în jurul Arabiei Saudite, dar a subliniat că Statele Unite vor continua să sprijine Arabia Saudită din punctul de vedere al securității statului.

Războiul, aflat într-o fază militară de ani de zile, a ucis zeci de mii de oameni și a împins Yemenul în pragul unei foamete de proporții apocaliptice. Rebelii Houthi susțin că luptă împotriva unui sistem corupt și a unei agresiuni străine.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!