Închide

Au înnebunit cu totul. Cel mai mare deficit bugetar lunar din ’89 încoace!

Avatar
big bang, explosion, pop

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Luna ianuarie 2024 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 7,89 de miliarde de lei, adică 0,45% din PIB. E o creștere față de deficitul înregistrat în ianuarie anul trecut, care era de 4,02 miliarde, adică 0.25% din PIB. Cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 21%.

Cifrele au fost analizate de Florin Cîțu (PNL), fost premier și fost ministru de Finanțe, pe B1 TV.

„Sunt două elemente importante. În primul rând, acesta e cel mai mare deficit pe luna ianuarie din istorie, după 1989. Nu există un deficit mai mare. De obicei în ianuarie aveam surplus, dar acesta e dublu față de anul trecut, când iarăși am avut un deficit mare.

Al doilea lucru: avem în această execuție dovada clară, mai ales la cheltuielile de capital, că anul trecut execuția bugetară a fost manipulată, așa cum fost și în 2018 și Comisia Europeană, atunci o altă Comisie, și-a făcut treaba și a semnalizat acest lucru. Să vedem dacă anul acesta ”experții” Comisiei vor semnaliza că execuția bugetară pe anul trecut a fost manipulată.

Nu mai vorbesc de cele 30 de miliarde trecute prin Fondul de rezervă. Acolo trebuie anchetă clară a Curții de Conturi și a Parlamentului României, dar în această execuție, dacă ne uităm la cheltuielile de capital, avem dovada clară că acest buget a fost manipulat”, a declarat senatorul PNL.

Cîțu: Taxele mărite au prăbușit economia

Acesta a mai spus că majorările de taxe din 2022, 2023 și 2024 nu au adus veniturile la buget pe care le-a estimat PSD, ba chiar au „prăbușit economia; în trimestrul 4 (din 2023) avem o scădere economică de 0,4%, exact cum spune teoria economică – când crești taxele, nu încasezi și prăbușești economia”.

Cîțu a mai atras atenția că prețurile au continuat să crească în tot acest timp, iar în ianuarie 2024 România are cea mai mare inflație din UE.

„Această execuție bugetară arată cât de rău a fost guvernată România în ultimii doi ani și deja se văd rezultatele și nu poate decât să meargă din rău în mai rău. Anul trecut Ciolacu – și de asta spun că e un mincinos notoriu – ne spunea că se face reformă și a avut cele mai mari angajări la stat din ultimii ani. Nu există un guvern în ultimii ani care să fi făcut la fel de multe angajări. Nu va face nicio reformă în 2024, e an electoral. Am văzut că a început deja cu promisiunile electorale. Va arunca în aer deficitul anul acesta”,

a mai declarat Florin Cîțu.

scroll to top