Închide

Austeritatea se amână pe marți. Ordonanța de reducere a cheltuielilor e gata. Ce prevede?

Avatar
scissors, money, salary

Fotografie de klimkin pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea să intre în transparenţă decizională, marţi, au precizat surse politice. Prin măsurile care vor fi incluse în Ordonanţă, se va ajunge la o reducere între 5 şi 7 miliarde de lei la buget. Ordonanţa ar prevede o reducere de 10% la cheltuielile la bunuri şi servicii dar şi îngheşţarea angajărilor la stat pe o perioadă de un an de zile.

Ministerul Finanţelor a finalizat Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor, au precizat surse politice, aceasta urmând să fie pusă în transparenţă decizională, marţi şi să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta pentru adoptare.

Prin măsurile care sunt incluse în actul normativ, impactul ar fi între 5 şi 7 miliarde de lei reducere la bugetul de stat. Deja premierul Nicolae Ciucă a anunţat că aceste măsuri ar viza în special capitolele de bunuri şi servicii.

”Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificaţiile necesare privind domeniile, respectiv bunuri şi servicii, autoturisme, mobilier şi alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate fără a ne atinge de serviciile medicale, de educaţie, fără a ne atinge de reducerea veniturilor salariaţilor şi asta doresc să fie foarte clar înţeles de către toată lumea”,

spunea el săptămâna trecută.

Sursele AFACERI.news spun că gaura din Bugetul de Stat pare că va fi acoperită prin următoarele măsuri economice:

– blocarea angajărilor la stat – din 15 mai
– înghețarea salariilor bugetarilor – din 15 mai
– economii în instituțiile statului (bunuri și servicii)
– interzicere cumul pensie – salariu

– îmbunătățirea nivelului de colectare a taxelor și a impozitelor
– supraimpozitarea pensiilor speciale
– supraimpozitarea salariilor mai mari decât cel al președintelui
– impozitare progresivă
– maximum 20% din salariu pentru sporurile bugetarilor.

Premierul Nicolae Ciucă a sugerat luni că nu respinge varianta introducerii impozitării progresive în România, însă potrivit acestuia, discuția ar trebui reluată după digitalizarea ANAF, care ar mai dura de la 9 până la 12 luni:

Nicolae Ciucă, despre introducerea impozitului progresiv

„Orizontul de timp este dat de capacitatea de introducere a sistemului digitalizat în interiorul Ministerului de Finanțe, astfel încât toate instituțiile care gestionează finanțele să poată să aibă o imagine clară asupra constituirii venitului global. Fără un astfel de sistem discuțiile despre impozitarea progresivă sunt în momentul  de față fără susținere”.

Premierul Nicolae Ciucă spune că deocamdată nu există un sistem modern, integrat și că în unele situații de mai folosesc registrele și scrierea manuală:

„Informatizarea a existat de dinainte. Un sistem integrat digitalizat cu o bază de date coerentă și completă nu există în momentul de față. Sunt încă instituții unde se ține această evidență în registre. Motiv pentru care, deși punctual sunt anumite locații unde s-a reușit digitalizarea este cu mult mai mult decât atât iar procesul durează. Am încercat să rezolvăm problema cu factura electronică de la sistemul de business la Guvern. De asemenea, Radarul mărfurilor. Pentru toate aceste elemente este nevoie de un sistem digitalizat modern, integrat. Durează de la 9-12 luni”.

În legătură cu discuțiile despre impozitarea progresivă, premierul a spus că discuțiile vor fi reluate mai degrabă anul viitor.

Ce a spus Marcel Ciolacu (PSD) despre impozitarea progresivă?

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a sugerat la rândul său că pentru trecerea la impozitarea progresivă este necesară digitalizarea ANAF, dar s-a arătat drept „unul dintre cei mai mari susținători ai acestui tip de impozitare”.

Întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Neamț, dacă ar putea fi introdus impozitul progresiv, liderul PSD a răspuns:

„Nu e prima oară când vă răspund și nici ultima. Până când ANAF-ul nu va fi digitalizat, nu sunt unul din susținătorii introducerii impozitării progresive, dar sunt unul dintre cei mai mari susținători ai acestui tip de impozitare, pentru că aceasta este direcția pe care au luat-o întreaga lume, întreaga Europă, mai puțin Rusia. Sau dacă dorim să apărăm ceva deja depășit în întreaga lume sau în întreaga Europă, mai puțin în Rusia, cota unică, atunci să revenim la cota unică, fiindcă ea nu mai există în România”.

scroll to top