Închide

Australia ar putea avea cel mai mare hub de energie verde din lume. De ce nu e atât de simplu?

Avatar
Agl Silverton Wind Farm 1

Sursa foto: PARF / Renew Economy.

Timp de citire: 3 minute

Un proiect uriaș de producție a energiei regenerabile – de departe cel mai mare din lume, pe o suprafață cât jumătate din teritoriul întregii Belgii – a fost propus de către un consorțiu de investitori autorităților din Australia de Vest. Deși pe hârtie proiectul este extrem de atrăgător, situația din teren ar putea ridica mai multe obstacole în calea construirii lui, arată Bloomberg.

Denumit Western Green Energy Hub, noul proiect ar urma să includă facilități de producție de energie eoliană și solară de până la 50 de gigawați, pe o suprafață de peste 15.000 de kilometri pătrați, potrivit grupului internațional de investitori care au propus proiectul. Costurile totale ar putea ajunge până la 100 miliarde dolari australieni (adică aproximativ 75 miliarde dolari americani), iar primii wați ar putea fi produși la începutul anilor 2030.

Doi membri ai consorțiului de investitori din spatele acestui proiect, InterContinental Energy și CWP Global, sunt fonduri implicate și în așa-numitul Asian Renewable Energy Hub, alt centru de producție a energiei verzi care concurează pentru poziția de cel mai mare hub de energie verde din lume. Proiectul fusese propus spre construcție în regiunea Pilbara, tot în statul Australia de Vest, într-o zonă izolată și extrem de puțin populată, dar a fost respins luna trecută de ministerul australian al Mediului, motivația fiind legată de riscurile de mediu și de riscurile de deteriorare a unor situri istorice ale aborigenilor.

Compania InterContinental Energy, care are sediul central în Hong Kong, încearcă să dezvolte un proiect de producție a hidrogenului verde și în Oman.

În proiectul propus acum, al treilea investitor al consorțiului este o divizie a Mirning Traditional Lands Aboriginal Corp., o companie care îi reprezintă pe proprietarii indigeni ai terenurilor din zonă.

Dincolo de aprobări, apar provocările economice

Noul proiect propus în Australia de Vest ar putea produce anual până la 3,5 milioane de tone de hidrogen verde și 20 de milioane de tone de amoniac verde, utilizabile pentru export sau pentru industria internă.

În afară de aprobările de mediu, despre care încă nu este clar dacă vor putea fi obținute, principala provocare pentru un proiect atât de vast precum Western Green Energy Hub este găsirea de cumpărători interesați de hidrogen și amoniac verde, potrivit lui Martin Tengler, analist principal al pieței mondiale a hidrogenului la Bloomberg.

Deși încă este prea devreme pentru o analiză cu toate datele pe masă, este foarte probabil ca o mare parte a hidrogenului produs în hub să fie exportat pe căi maritime. În acest context, hidrogenul ar putea ajunge îndeajuns de scump pentru ca nici măcar țările care produc hidrogenul verde cu cele mai mari costuri, precum Coreea de Sud sau Japonia, să nu fie interesate de producția din Australia de Vest.

”Se pune întrebarea cât de multă cerere va veni dinspre Japonia și Coreea până la vremea respectivă și cât de mult își pot asigura cele două de pe plan intern”, spune Tengler.

Hub-ul energetic va fi construit în etape și va încerca să beneficieze din plin de capacitatea ridicată de producție a energiei eoliane și solare din Australia de Vest, potrivit unui comunicat al grupului care propune proiectul.

”Combustibilii verzi produși la fața locului vor satisface viitoarea cerere masivă din mai multe sectoare ale industriei australiene, inclusiv în ceea ce privește co-generarea în producția de energie electrică, în sectorul transportului maritim, în industria grea și în siderurgie, în industria produselor chimice și în minerit, precum și în sectorul aviației”, spun aceștia în argumentele prezentate în comunicat.

Pentru moment, proiectul Sun Cable, valorând 20 de miliarde de dolari australieni, în cadrul căruia urmează să se construiască o fermă solară cu capacitatea de 14 gigawați, precum și o instalație de stocare a energiei de 33 de GWh în Teritoriile de Nord (tot în Australia) este cel mai mare proiect de producție de energie din surse regenerabile din lume. Se estimează că Sun Cable ar putea fi pus complet în funcțiune în octombrie 2023.

scroll to top