Închide

Austria, lovită de cel mai puternic val Covid înregistrat vreodată. Record de îmbolnăviri. Zeci de mii de angajați bolnavi

Avatar
Austria Covid

Foto: Digi24

Timp de citire: 3 minute

Austria se îndreaptă spre niveluri record de îmbolnăvire. Până la sfârșitul lunii octombrie au fost deja înregistrate 4,8 milioane de raportări de boală – mai multe decât înainte de pandemie pe un an întreg. Iar Covid este în prezent cel mai puternic motor pentru virozele de sezon, relatează Kleine Zeitung.

În prezent, peste 30.000 de persoane sunt înregistrate oficial ca fiind bolnave din cauza Covid-19. În săptămâna precedentă, Fondul Austriac de Asigurări de Sănătate (ÖGK) a raportat aproximativ 300.000 de concedii medicale. Aceasta înseamnă că 1 din 13 angajați nu a putut lucra cel puțin o zi.

Rata actuală ridicată a infecțiilor nu este singurul motiv pentru acest lucru, dar este unul important. Mai mult de o treime din persoane au fost raportate bolnave din cauza infecțiilor gripale sau a Covid-19.

O comparație cu anul precedent arată o imagine similară: sezonul bolilor respiratorii începe mai devreme din cauza Covid-19, iar datorită contagiozității sale, coronavirusul provoacă valuri mai mari și mai frecvente decât alți agenți patogeni. Până la sfârșitul lunii octombrie, ÖGK a înregistrat deja 4,8 milioane de raportări de boală. Aceasta înseamnă că numai în 10 luni au avut loc mai multe concedii medicale decât în orice an de dinaintea pandemiei. Anul trecut au fost înregistrate aproximativ 5,7 milioane de cazuri – un record absolut. Dar acesta ar putea fi depășit anul acesta.

Cel mai mare val de coronavirus din Austria înregistrat vreodată

După cum se poate observa din datele de monitorizare a apelor reziduale, Austria se confruntă în prezent cu cel mai mare val Corona înregistrat vreodată. Cel puțin încărcătura virală măsurată în apele reziduale se află la un nivel care nu a fost încă atins.

Cu toate acestea, consecințele generale sunt diferite. Numărul de îmbolnăviri grave de Covid este semnificativ mai mic decât în anii precedenți. Aproximativ 1.500 de persoane cu afecțiuni respiratorii sunt tratate în prezent în spitalele din Austria, aproximativ jumătate dintre ele cu Covid-19. Pentru comparație: în perioada de vârf a pandemiei, peste 4.000 de persoane au fost internate în spital și chiar și anul trecut au fost din nou în jur de 2.000 în timpul valului de toamnă.

Dar chiar dacă în general există cazuri mai puțin grave, boala nu trebuie ignorată cu ușurință, spune epidemiologul Eva Schernhammer de la Universitatea de Medicină din Viena. Covid-19 nu este doar o boală respiratorie. Coronavirusul, de exemplu, este suspectat și de a provoca leziuni ale sistemului cardiovascular.

Potrivit lui Schernhammer, acest lucru este cunoscut și în cazul altor agenți patogeni, dar se pare, “similar cu Covidul lung, că aceste fenomene au dispărut până acum în fundal”. Numărul mare de infecții corona a sporit gradul de conștientizare a bolilor post-virale.

“Ar trebui să fim puțin mai atenți cu acest lucru”,

recomandă Schernhammer, care recomandă o utilizare sporită a muncii de acasă, acolo unde este posibil, în fazele acute ale unui val de infecții. De asemenea, utilizarea măștilor în spațiile interioare dens populate. S-a dovedit că riscul de infectare poate fi redus.

Ministrul Sănătății de la Viena, Johannes Rauch (Verzii), a recomandat, de asemenea, purtarea unei măști, în special acolo unde “se adună multe persoane în vârstă sau bolnave, cum ar fi în spitale, aziluri de bătrâni sau cabinete medicale”. El nu vrea să reintroducă o obligație, totul e la nivel de recomandare.

Când se termină valul?

Valuri precum cele pe care le trăim în prezent se vor încheia atunci când va exista din nou suficientă imunitate în rândul populației, explică medicul.

“Trebuie să se atingă un anumit procent din totalul populației pentru ca valul să se încheie”,

spune Schernhammer.

Probabil că actualul vârf ridicat este ajutat și de faptul că anul acesta nu a existat un val de vară major, spre deosebire de 2022.

În plus, o nouă variantă (“Pirola”) se răspândește în întreaga Europă, care se pare că scapă mai bine de imunitatea existentă.

Aplatizarea intenționată a curbei în timpul pandemiei prin diverse măsuri oficiale (“flattening the curve”) este întotdeauna necesară atunci când “trebuie respectate limitele sistemului”, explică Schernhammer, cu referire la spitalele care au fost puternic solicitate în timpul pandemiei.

Până în prezent s-a observat că între valurile de Covid trece mai puțin timp decât în cazul gripei, care continuă să dispară vara.

“Din păcate, imunitatea dobândită împotriva Covid-19 nu este de lungă durată”,

spune Schernhammer.

Prin urmare, este de așteptat ca în viitor să apară valuri recurente.

scroll to top