Închide

Austria: Pandemia a întors ceasul turismului austriac cu mai bine de 50 de ani înapoi

Avatar
white concrete houses near mountain

Fotografie de Matthias Betz pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Sectorul turismului din Austria, o componentă esențială a economiei țării alpine, a fost puternic afectat de pandemia de COVID-19, scăzând chiar mai jos de nivelurile raportate în anii 1970, potrivit datelor publicate de Institutul Austriac de Statistică și citate de Euractiv.com.

Datele arată că în 1970, Austria a raportat un total de 79,52 milioane de înnoptări ale turiștilor străini în structuri de cazare turistică. Totalul înregistrat în 2021 este doar puțin mai mare – 79,6 milioane de înnoptări, ceea ce reprezintă o scădere cu 25% a rezervărilor făcute de turiștii străini pe parcursul anului trecut față de 2020. Germanii au fost vizitatorii cei mai fideli ai Austriei, fiind raportate un număr total de înnoptări chiar mai mare decât în cazul cetățenilor austrieci.

”Închiderile sau suspendările afacerilor din turism din cauza crizei pandemice și restricțiile internaționale de călătorie au continuat să afecteze puternic turismul în Austria în 2021”, a explicat Tobias Thomas, directorul Institutului Austriac de Statistică, într-un raport difuzat de postul TV public ORF.

El a adăugat că lockdown-urile survenite tocmai în perioadele de maximă activitate turistică (din ianuarie până în mai și, apoi, în noiembrie) a constituit principalul motiv pentru rezultatul îngrijorător din sectorul turistic al țării.

De altfel, antreprenorii din turism și-au reiterat în mai multe rânduri apelurile către autoritățile statului de a-i sprijini pentru a putea supraviețui acestei crize.

”Faptul că înnoptările au continuat să scadă în 2021, chiar și în comparație cu anul teribil 2020, arată limpede că avem nevoie de sprijin direcționat mai mult ca niciodată”, a declarat Susanne Kraus-Winkler în numele Camerei de Comerț Austriece.

Guvernul de la Viena a anunțat miercuri că va renunța la lockdown-ul impus persoanelor nevaccinate, precizând că decizia a fost luată datorită reducerii presiunii asupra spitalelor. Cu toate acestea, numărul de cazuri noi de infectare se află în creştere, alimentat de varianta Omicron a coronavirusului, extrem de infecţioasă.

”Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei ameninţări de supraîncărcare iminentă a capacităţilor de terapie intensivă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mückstein, precizând că experţii nu mai consideră necesară această restricţie.

În Austria, persoanele nevaccinate sunt supuse unui lockdown, ceea ce înseamnă că îşi pot părăsi locuinţele doar pentru un număr limitat de motive, cum ar fi pentru a merge la muncă sau la cumpărături esenţiale.

Măsura, care a fost suspendată în perioada Crăciunului, a fost criticată pentru faptul că este foarte dificil de verificat respectarea sa.

După ridicarea lockdown-ului, austriecii nevaccinaţi vor avea însă în continuare accesul interzis la o serie de activităţi de timp liber, în restaurante sau în magazine cu produse neesenţiale.

scroll to top