Închide

Autoritatea franceză de supraveghere a concurenței amendează Google, invocând preocupări legate de AI

Avatar
google on your smartphone, search, internet

Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea franceză de supraveghere a concurenței a anunțat miercuri că a amendat Google cu 250 de milioane de euro (271,73 milioane de dolari) pentru încălcări legate de normele UE privind proprietatea intelectuală în relația sa cu editorii de presă, invocând preocupări legate de serviciul de inteligență artificială al companiei, potrivit CNBC.

Organismul de supraveghere a declarat că robotul de chat cu inteligență artificială Bard al Google – redenumit între timp sub numele Gemini – a fost antrenat pe conținutul editorilor și agențiilor de știri, fără a le notifica.

Google s-a angajat să nu conteste faptele în cadrul procedurilor de soluționare, a declarat autoritatea de supraveghere, adăugând că societatea a propus, de asemenea, o serie de măsuri de remediere a anumitor deficiențe.

Biroul Google din Franța nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Amenda este legată de o dispută privind drepturile de autor în Franța cu privire la conținutul online, într-un caz declanșat de plângerile unora dintre cele mai mari organizații de știri din țară, inclusiv Agenția France Presse (AFP).

Disputa părea să fie rezolvată în 2022, când gigantul tehnologic american a renunțat la apelul său împotriva unei amenzi inițiale de 500 de milioane de euro emise la finalul unei investigații majore efectuate de Autorite de la Concurrence.

Însă, în declarația de miercuri, autoritatea de supraveghere a afirmat că Google a încălcat termenii a patru din cele șapte angajamente convenite în cadrul înțelegerii, inclusiv desfășurarea cu bună credință a negocierilor cu editorii și furnizarea de informații transparente.

Organismul de supraveghere a citat în special robotul de chat cu inteligență artificială Bard al Google, lansat în 2023, despre care a spus că a fost antrenat pe baza datelor de la instituții media și agenții de știri nespecificate, fără ca firma să le informeze pe acestea sau autoritatea de reglementare.

“Ulterior, Google a legat utilizarea conținutului în cauză de către serviciul său de inteligență artificială de afișarea de conținut protejat”, a declarat watchdog, adăugând că, în acest fel, Google a împiedicat capacitatea editorilor și a agențiilor de presă de a negocia prețuri corecte.

Amenda vine în contextul în care mulți editori, scriitori și redacții de presă încearcă să limiteze răzuirea – sau colectarea automată de date – de către serviciile de inteligență artificială a conținutului lor online fără consimțământul lor de a primi o compensație echitabilă.

The New York Times în 2023 a dat în judecată rivalii de la Google, Microsoft și OpenAI, creatorul popularei platforme de inteligență artificială ChatGPT, acuzându-i că au folosit milioane de articole ale ziarului fără permisiune pentru a ajuta la antrenarea chatbots.

scroll to top