Închide

Avem rezultatele din Austria! Partidul lui Nehammer, eșec istoric. Pierde majoritatea absolută. Extrema dreaptă prinde locul 2!

Avatar
Mikl Leitner Nehammer

Guvernatoarea Johanna Mikl-Leitner de la partidul condus de Karl Nehammer este pe cale să-și piardă majoritatea absolută a OeVP duminică în urma votului din Austria Inferioară. Foto: apa / Tobias Steinmaurer

Timp de citire: 4 minute

UPDATE h18.32:

Prima proiecție prezentată la ora 18 de Der Standard arată că dezastrul pentru OeVP-ul lui Karl Nehammer este mai mare decât arătau sondajele dinaintea votului. Doar 39,7% pentru populari, dar norii devin și mai negri pentru România și accederea ei în Schengen, deoarece extrema dreapta, urmașă a naziștilor, obține un rezultat istoric în Austria Inferioară: 25%, devansând socialiștii de la SPOe care trec pe locul trei la un minim cumplit: doar 20,5%.

Verzii și progresiștii roz de la NEOS obțin dezamăgitoare rezultate de 7, respectiv 6% din voturi.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, despre care se susține că ar fi motivul principal pentru care Karl Nehammer a hotărât să blocheze aderarea României și Bulgariei la Schengen, încep duminică. Partidul de guvernare, OVP, a guvernat în acest land de mai multe decenii și deține, în prezent, majoritatea absolută, însă sondajele arată că lucrurile s-ar putea schimba.

Ultima duminică din ianuarie ar putea fi prima zi în care “popularii” ÖVP din Austria Inferioară își pierde supremația incontestabilă, scrie duminică Die Presse. Sondajele li se deteriorează constant de câteva săptămâni. Există puține îndoieli în rândul votanților că zilele majorității negre absolute sunt numărate. Și asta nu este tot: FPÖ, partidul extremist de dreapta, urmaș al naziștilor, ar trebui nu numai să obțină cel mai bun rezultat istoric al său, ci și să-i depășească pe social-democrați pentru prima dată în istorie – și astfel să urce pe locul al doilea.

Visul socialiștilor de la SPÖ de a-și numi primul guvernator ar trebui să rămână o himeră – partidul ar putea bifa duminică seara chiar un nou minim absolut. Este de așteptat, de asemenea, o cursă strânsă între ecologiștii Verzi și progresiștii roz de la Neos. Cei 1,288 milioane de alegători cu drept de vot decid cine câștigă.

Ce spun sondajele?

Sondajele arată că sprijinul pentru partidul OVP al cancelarului Karl Nehammer, care este condus de Johanna Mikl-Leitner în acest land, ar putea pierde aproximativ zece puncte procentuale şi ar putea cădea la în jur de 40%, un rezultat catastrofal pentru formațiunea care a deținut majorități confortabile acolo, vreme de decenii.

Formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii), pe de altă parte, este în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla scorul, de la 14% la în jur de 25%. Ulterior, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia în martie şi în Salzburg în aprilie.

Alegerile vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Numai 20% până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după multe acuzaţii de corupţie, potrivit analistului politic Peter Filzmaier. Unul din patru şi-ar putea imagina că „în anumite circumstanţe” un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia.

Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit și „de memoria politică pe termen scurt”, a spus Filzmaier.

Investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal implicând o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019, când fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic.

Austria Inferioară, un land crucial pentru speranțele lui Nehammer de a-și continua guvernarea

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din Austria, scrie thelocal.at.

Conform unui sondaj recent, partidul OVP al lui Nehammer conduce în intențiile de vot cu 37%, departe, totuși, de majoritatea de care ar avea nevoie pentru a guverna land-ul fără a forma o coaliție.

Marea problemă pentru politicienii austrieci este ascensiunea extremei-drepte – pe locul doi aflându-se FPO, cu 26% din intenții.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitală și cea mai întinsă ca teritoriu. Land-ul încojoară capitala Viena, iar mulți oameni angajați în capitală locuiesc în orașe din apropiere, în Austria Inferioară. O înfrângere aici pentru OVP ar fi cu atât mai catastrofală cu cât land-ul este considerat un fief fortăreață a conservatorilor austrieci. OVP a condus regiunea de la refondarea statului austriac după Război.

Pe lângă o înfrângere istorică la nivel regional, OVP ar suferi și la nivel național dacă pierde în Austria Inferioară. Pierderea voturilor la nivel local ar putea să ducă la un efect semnificativ și asupra alegerilor naționale. Din acest punct de vedere, Austria Inferioară este relevantă geografic, economic și cultural, mai spune varianta austriacă a The Local. Datorită importanței ei, regiunea stabilește tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, acestea urmând să aibă loc în toamna lui 2024.

Alegerile din Austria Inferioară ar fi motivul pentru care guvernul lui Nehammer a blocat aderarea la Schengen

Despre aceste alegeri din Austria Inferioară s-a speculat că s-ar afla în spatele veto-ului impus de Austria în consiliul JAI, față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.  Austria s-a opus prin veto, în decembrie, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală.

Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie. Comisia Europeană l-a refuzat, totuși, pe Nehammer, în privința construirii unui gard la granița Bulgariei cu Turcia din bugetul european. În urmă cu o săptămână, Nehammer s-a dus în Bulgaria pentru a „inspecta” granița turco-bulgară împreună cu ministrul său de interne, Gerhard Karner.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, este de părere că vizita lui Nehammer în Bulgaria a avut tot un scop electoral.

„Când Guvernul Austriei declară că se opune extinderii spaţiului Schengen şi aderării României pretextând că spaţiul Schengen este nefuncţional, uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, deci pentru extinderea spaţiului Schengen. Argumentele aduse de prim-ministrul Nehammer în ultimele luni nu au bază concretă, nu sunt susţinute de cifre concrete, reale, au doar scop electoral. Tot cu scop electoral a efectuat şi vizita în Bulgaria. Aşa cum am anticipat şi cum am şi declarat public înaintea vizitei, prim-ministrul Nehammer a mers în Bulgaria doar ca să îşi facă campanie electorală în Austria cu banii europeni.

Karl Nehammer a declarat în Bulgaria că doreşte să folosim fondurile europene pentru a întări frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. Trebuie să îi reamintim cancelarului austriac că Austria a fost unul dintre cele patru state membre ale UE ale căror guverne s-au opus cel mai tare creşterii bugetului european în trecut. Austria a avut întotdeauna drept prioritate doar reducerea bugetului UE şi nu alocarea banilor acolo unde într-adevăr este nevoie”, a afirmat eurodeputatul român.

„Nu este o problemă de partid, este o problemă de securitate”, a spus cancelarul austriac într-un interviu dat în presa austriacă, la puțin timp după veto-ul împotriva României și Bulgariei.

scroll to top