“Ajutor de război” | Ucraina impune sancțiuni împotriva Raiffeisen și Unicredit
- Filialele rusești de leasing ale marilor bănci Raiffeisen și Unicredit au fost catalogate oficial de Ucraina drept “complici la război” și au fost impuse sancțiuni precum confiscarea activelor.
- Acest lucru este conform unui decret al președintelui Volodimir Zelenski, care a fost publicat sâmbătă.
- În total, sunt afectate 182 de companii și trei persoane fizice, acuzate că au transportat personal și echipament militar pe calea ferată în numele statului agresor.
Raiffeisen Bank International (RBI) a subliniat pentru presa din Austria că divizia sa de leasing nu are active în Ucraina, drept urmare clienții ar fi afectați dacă ar călători în Ucraina cu bunuri în leasing. De la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei, nu au fost încheiate noi tranzacții de leasing în Rusia, a declarat RBI pentru APA.
Bunuri pentru apărarea națională
Bunurile disponibile confiscate vor fi folosite pentru apărarea națională, a Zelenski în mesajul său video de sâmbătă seara, potrivit agenției de presă dpa. Companiile belaruse care ajută Rusia în chestiunea transporturilor se află, de asemenea, pe lista publicată. Dar Ucraina face eforturi pentru a se asigura că și alte state au blocat activele companiilor. În același timp, Zelenski a mulțumit “tuturor celor care contribuie la consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei” și anchetatorilor care au descoperit și au urmărit penal eludarea de către Rusia a măsurilor punitive.
Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria a fost mult timp criticată pentru implicarea sa în Rusia. Nu mai târziu de 13 ianuarie, Wassyl Chymynez, ambasadorul Ucrainei în Austria, a făcut apel la companiile austriece să se retragă de pe piața rusă. Ei nu ar trebui să continue să-l ajute pe președintele rus Vladimir Putin să-și finanțeze războiul de agresiune împotriva Ucrainei, a declarat Chymenez într-un interviu pentru ORF-ZiB 2.
Filiala din Rusia, o “vacă de muls”
Anterior, aproape întregul consiliu de administrație al RBI, inclusiv directorul general Johann Strobl, a fost pus pe o listă de persoane recomandate pentru sancțiuni la Kiev. De asemenea, RBI a fost acuzat că a acordat amânări de împrumut soldaților ruși în acest proces. Dar Raiffesien a declarat că a fost obligată din punct de vedere legal să facă acest lucru.
Banca austriacă avea peste 9.000 de angajați în Rusia la sfârșitul anului 2021 și este una dintre cele mai mari zece instituții de credit din țară. Timp de ani de zile, filiala rusă RBI a fost vaca de muls a grupului bancar vienez și a contribuit la o mare parte din profiturile sale.
RBI a declarat duminică pentru Der Standard cu privire la sancțiuni:
“Decizia politică a guvernului ucrainean de a pune aproximativ 30 de companii rusești de leasing, inclusiv Raiffeisen Leasing Russia, pe o listă de sancțiuni înseamnă că bunurile închiriate de clienții Raiffeisen Leasing Russia pot fi confiscate pe teritoriul ucrainean.” Leasing Russia nu are niciun activ în Ucraina, a precizat acesta.
Unicredit, afectată la rîndul ei
RBI a mai subliniat că Raiffeisen Leasing Russia era o filială deținută integral de Raiffeisenbank Russia.
“Volumul de leasing finanțat de aceasta s-a ridicat la 362 de milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. De la izbucnirea războiului, nu a încheiat niciun contract nou de leasing”, a declarat duminică Raiffeisen pentru APA.
Subsidiara din Rusia a Unicredit, compania-mamă italiană a Bank Austria, este de asemenea afectată de sancțiuni; până în 2016, afacerile sale din Rusia au fost gestionate de la Viena.
Raiffeisen și Unicredit sunt cele mai mari bănci din Austria, după Erste Group.